Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatamalteekse publieke sector steunt Cicig

Datum : 12/10/2017
Land : Guatemala

Guatamalteekse publieke sector steunt Cicig

De Guatemalteekse publieke sector heeft gisteren haar steun uitgesproken aan Cicig, de organisatie van de Verenigde Naties tegen straffeloosheid in Guatemala en zijn voorzitter Iván Velásquez. Diens visum was ingetrokken nadat de organisatie haar tiende rapport had uitgebracht.

Het Guatemalteekse ministerie van Buitenlandse Zaken trok het visum van Velásquez op 10 oktober in. Eerder, op 27 augustus, had de Guatemalteekse president Jimmy Morales hem tot persona non grata verklaard. Deze maatregel werd echter door het Constitutionele Hof ongeldig bevonden.

Afgelopen zondag verzamelden honderden mensen zich voor het kantoor van Cicig om het vertrek van Velásquez te eisen en op te roepen tot “respect voor de wet.” Maar op 20 september waren al duizenden demonstranten de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan Cicig en te eisen dat Morales voor het gerecht wordt gebracht.

De openbaar aanklager Thelma Aldana zei dat het onbelangrijk was dat de president niet de wil heeft om een rechtshervorming te steunen, want “wij vervangen de afwezigheid van de president met ons werk. We hebben een uitstekende communicatie met het parlement, het Hooggerechtshof en andere instituties, de pers en de internationale gemeenschap.”

Het hoofd van het kantoor van de Ombudsman voor de Mensenrechten, Jordan Rodas Andrade, zei dat het werk van Cicig “het respect voor mensenrechten versterkt”door bij te dragen aan de strijd tegen corruptie en straffeloosheid. “Er zijn resultaten behaald die vroeger in dit land ondenkbaar waren geweest”, zei Andrade. Hij dankte de internationale gemeenschap en de VN voor de steun die zij door Cicig gaven.

Het tweejarige mandaat van Cicig in Guatemala is verlengd tot 29 september 2019, dat geldt ook voor het voorzitterschap van Velásquez.

 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug