Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala arresteert Sandra Torres

Datum : 03/09/2019
Land : Guatemala

Guatemala arresteert Sandra Torres

Sandra Torres, de voormalig presidentsvrouw van Guatemala die bij de recente presidentsverkiezingen eindigde op de tweede plaats, is afgelopen maandag gearresteerd in verband met vermeende misdaden met campagnefinanciering. De arrestatie vindt plaats aan de vooravond van de sluiting van CICIG, een door de VN gesteunde commissie voor corruptiebestrijding die het onderzoek heeft gestart.

Torres (63), wordt beschuldigd van niet-geregistreerde campagnefinanciering en onwettige associatie in verband met de verkiezingen van 2015, toen ze in de tweede ronde verloor van de huidige president Jimmy Morales. Een rechter beval maandag Torres in voorlopige hechtenis te houden in afwachting van een hoorzitting op vrijdag. De kandidaat van de partij Nationale Eenheid van Hoop (UNE) haalde ook de presidentiële tweede ronde van dit jaar, maar verloor van Alejandro Giammattei van de Vamos-partij.

Torres en drie andere personen die bij UNE zijn aangesloten, worden ervan beschuldigd in 2015 niet $ 3,6 miljoen aan campagnefinanciering te hebben gerapporteerd. Ze beweren dat de beschuldigingen vals en politiek gemotiveerd zijn. "We vinden dat de actie die vandaag door het Openbaar Ministerie is ondernomen onevenredig is, net als de actie die is ondernomen door de rechter die het bevel heeft uitgevaardigd", zei Carlos Barreda, plaatsvervangend hoofd van de fractie van de UNE-partij in het Congres.

Illegale en niet-gerapporteerde campagnefinanciering is een wijdverbreide praktijk met schadelijke gevolgen voor het land, volgens José Carlos Sanabria, directeur van de sociaal-politieke eenheid bij de Vereniging voor Onderzoek en Sociale Studies. "Politieke partijen zijn op geen enkele manier transparante instellingen. Deze - niet-gerapporteerde - financiering loopt in de miljoenen en kan uiteindelijk de belangen van de partijen schaden, met een controlemechanisme in handen van financiers die niet gekend willen worden", meent Sanabria.

Kandidaten profiteren van immuniteit tegen vervolging in Guatemala. Officieren van justitie brachten de zaak tegen Torres kort nadat ze was geregistreerd als kandidaat, dus de zaak kon pas doorgaan nadat het verkiezingsgerechtshof van het land de officiële resultaten bekendmaakte. Vijf dagen na het verliezen van de verkiezingsuitslag vorige maand, overhandigde de advocaat van Torres vrijwillig haar paspoort en documentatie aan de rechter en vroeg om een eerste hoorzitting.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft een rechter het aanhoudingsbevel op vrijdag uitgevaardigd. Aanklagers en politie voerden het bevel op maandagochtend uit in het huis van Torres. "We denken dat gerechtigheid opnieuw wordt misbruikt met de bedoeling een politieke show op te zetten", zei Barreda. Volgens Sanabria beweren politici in Guatemala en in heel Latijns-Amerika vaak dat hun arrestaties een politiek gemotiveerde show zijn. "Wat ze soms bereiken is om de aandacht af te leiden van de misdaden waarvoor ze worden vervolgd", zei hij. "Wat belangrijk is, zijn de misdaden."

De aantijgingen tegen UNE en Torres zijn in sommige opzichten een voorbeeldgeval, maar andere politieke partijen, waaronder de regerende partij, staan soortgelijke zaken te wachten, aldus Sanabria. De arrestatie van Torres stuurt een bericht naar alle betrokken actoren, zei hij. Het zou het kiestribunaal en de aanklagers moeten aanmoedigen om hun controles en onderzoeken te versterken, meent Sanabria. Het dient ook als een waarschuwing voor alle politieke partijen en hun financiers, voegde hij eraan toe. In sommige gevallen is de financiering gekoppeld aan georganiseerde misdaad en drugshandel. Maar in de meeste gevallen is het probleem het niet melden van donaties van de particuliere sector. "Partijen handelen uiteindelijk in de belangen van financiers in plaats van de belangen van het land", zei Sanabria. "Het verzwakt het democratisch systeem."

Het onderzoek naar Torres en UNE werd geleid door het bureau van de speciale aanklager tegen straffeloosheid (FECI) en de door de Verenigde Naties gesteunde internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG), waarvan het mandaat vandaag afloopt.

 

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug