Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala arresteert verdachten massamoord burgeroorlog

Datum : 13/08/2011
Land : Guatemala

Guatemala arresteert verdachten massamoord burgeroorlog

De Guatemalteekse politie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van deelname aan de massamoord op 268 mensen ten tijde van de burgeroorlog. Lucas Tecu en Mario Acoj zijn daarmee de eerste gearresteerden voor de slachting die plaatsvond in Plan de Sánchez in 1982.
De massamoord had plaats toen legerleiders dorpbewoners in het gebied verdachten van het steunen van linkse rebellen. Getuigen meldden dat de slachtoffers van de moord in een groep bijeen werden gebracht, waarna zij werden bekogeld met granaten. Mensen die probeerden te ontkomen, werden doodgeschoten. De slachtoffers waren vooral leden van de indianengroep de Achi. Deze indianenstam had geweigerd deel te nemen aan zogenaamde burgerdefensiegroepen die waren bedoeld om de linkse guerrilla’s te bestrijden. Dit had argwaan gewekt bij de legerleiders.
De arrestaties komen een weken nadat vier voormalige soldaten uit het Guatemalteekse leger waren veroordeeld voor in totaal 6.060 jaar gevangenisstraf voor een soortgelijke massamoord op 201 mensen in het dorp Dos Erres. Circa 200.000 mensen werden gedood in Guatemala’s 36-jarige conflict dat eindigde in 1996.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug