Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala bezorgd om zwangere meisjes

Datum : 08/05/2014
Land : Guatemala

Guatemala bezorgd om zwangere meisjes

Bijna 6.000 meisjes tussen 10 en 14 jaar werden zwanger in Guatemala vanaf 2013 tot heden, waarschuwden vertegenwoordigers van het niet-gouvermentele Waarnemingscentrum voor Reproductieve Gezondheid in Guatemala. De vertegenwoordigers gaven verder aan dat in 90 procent van de gevallen de meisjes slachtoffer waren van verkrachting door een familielid, in het bijzonder vaders.

Het aantal zwangerschappen bij meisjes tussen 15 en 19 jaar bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 18.515. Deze zwangerschappen vinden plaats in alle sociale lagen, maar een groot percentage vindt plaats in arme inheemse gemeenschappen.

Volgens het onderzoek is de kans dat een baby in het eerste levensjaar overlijdt 60 procent hoger bij meisjes van 18 jaar en jonger. Als het kind wel overleeft, is er een hogere kans op ondervoeding en vertraagde fysieke en cognitieve ontwikkeling.

Het onderzoek adviseert de Guatemalteekse overheid programma’s voor seksuele voorlichting op scholen op te zetten en berichten uit te zenden via de media, zodat de meisjes weten welke stappen ze kunnen nemen om aangifte te doen.

 

Bron : El Nuevo Diario, SPD
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug