Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala bindt strijd aan tegen afvalberg

Datum : 30/10/2010

Guatemala bindt strijd aan tegen afvalberg

GUATEMALA - De 14 miljoen Guatemalteken produceren 1,26 miljoen ton afval per jaar. Volgende de Guatemalteekse overheid telt het land meer dan 700.000 clandestiene afvalstorten. Red Giresol Guatemala is een samenwerkingsprogramma van Guatemala, Mexico en Duitsland, dat de clandestiene afvalberg probeert te verkleinen. Sinds 2006 leidt het ambtenaren op tot milieupromotoren. Ze krijgen les over onder meer opslag en transport van afval en over technieken om afval te verminderen, te hergebruiken of te recycleren.
"Wij bouwen het netwerk verder uit op lokaal vlak en hebben van 2008 tot nu ongeveer zeventig mensen opgeleid", zegt landbouwingenieur Erick Urrutia, milieupromotor in het noordwestelijke departement Quiché. Samen met non-gouvernementele organisaties bood Urrutia technische ondersteuning bij de bouw van twee installaties voor afvalverwerking in Chajul en Nebaj, twee gemeenten die zwaar getroffen zijn door de burgeroorlog.
Milieupromotor José Luis Dubón is betrokken bij een afvalproject in San Antonio Aguas Calientes, een arme gemeente van 10.500 inwoners, in het centrale departement Sacatepéquez. Het is een van de weinige gemeenten in Guatemala met een algemeen afvalplan. De inwoners scheiden organisch afval van de rest en composteren het. Zowel compost als recycleerbaar materiaal worden verkocht.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug