Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala en Belize zoeken oplossing voor territoriaal conflict

Datum : 03/05/2012
Land : Guatemala

Guatemala en Belize zoeken oplossing voor territoriaal conflict

Guatemala en Belize zijn overeengekomen tegelijk referenda te houden om hun territoriale dispuut bij het Internationale Strafhof neer te leggen. De onenigheid van de twee buurlanden gaar over de claims die Guatemala al vanaf 1940 legt op het grootste deel van Belize.

De wortels van het conflict liggen in feite meerdere eeuwen geleden, toen de hele regio gedomineerd werd door de koloniale macht van de Spanjaarden en het grondgebied van Belize bezet was door de Britten. Groot-Brittannië is nu blij met het voornemen van de twee landen tot een oplossing te komen.

De Britse Minister voor Latijns Amerika, Jeremy Browne liet weten blij te zijn met het plan om op 6 oktober 2013 referenda te houden. “Groot-Brittannië steunt de route via het Internationale Strafhof om tot een duurzame oplossing te komen van dit lange conflict. Het is een belangrijke stap naar een groeiende stabiliteit en naar ontwikkeling en handel in de regio.”
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug