Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala gevaarlijkst voor vakbondsleden

Datum : 27/08/2013
Land : Guatemala

Guatemala gevaarlijkst voor vakbondsleden

Guatemala wordt gezien als het gevaarlijkste land om lid te zijn van een vakbond volgens de Internationale Vakbond Confederatie. In de laatste vijf jaar zijn zeker 58 vakbondsleden vermoord. Niemand is daarvoor vervolgd. “Het is erg beschamend voor ons dat ons land het gevaarlijkste land is in de wereld voor vakbondsleden,” zei president Molina van Guatemala. Otto Perez Molina beloofde een delegatie van internationale vakbondsleden dat hij zich zal inzetten voor meer respect en bescherming van de levens van vakbondsleden. 

De Vakbond voor Arbeiders in de Publieke Dienst (Public Services International-PSI) reisde naar Guatemala om de regering daar aan te sporen om de moorden te onderzoeken. Eerder dit jaar tekende de Guatemalteekse regering een akkoord met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om de misdaden te onderzoeken en de schuldigen te vervolgen. Nadat de ILO vertrokken was, werden drie vakbondsleden vermoord.

Op 21 maart werd Santa Alvarado, lid van het Nationaal Syndicaat van Zorgverleners in Guatemala (SNTSG), gewurgd gevonden nadat gemaskerde mannen haar auto onderschepten. Luis Lara is 20 jaar lid geweest van een vakbond. In 1994 werd zijn 14 jarige zoon vermoord, terwijl hij met zijn oom bij een bushalte stond. Het jaar daarop werd zijn dochter gekidnapt en neergeschoten. “Ik voelde dat mijn leven compleet veranderde nadat zij mijn zoon vermoordden. Maar we blijven vechten, omdat er geen gerechtigheid is voor arbeiders.”

De procureur-generaal van Guatemala Claudia Paz y Paz heeft toegezegd SNTSG te ontmoeten om een lijst met 221 namen van vermoorde en bedreigde vakbondsleden opnieuw te bekijken. Zij gaat ook nieuw bewijs aanhoren in een serie van moordzaken. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zal trainingen geven aan de PSI om effectiever bedreigingen en aanvallen te documenteren en te rapporteren. PSI zal volgende maand leden van de Europese Unie ontmoeten om hen te verzoeken om handelsovereenkomsten tussen de EU en Guatemala niet te implementeren voordat de straffeloosheid in Guatemala wordt aangepakt. Ook vindt de PSI dat er meer respect moet zijn voor de internationale conventies voor de rechten van vakbondsleden.

Bron : Ticotimes
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug