Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala: het recht om in waardigheid te sterven

Datum : 19/05/2017
Land : Guatemala

Guatemala: het recht om in waardigheid te sterven

De moordcijfers in Guatemala zijn schrikbarend hoog. Dat betekent dat het voor veel Guatemalteken moeilijk is om in waardigheid te sterven. Maar ook voor degenen die geen slachtoffer van het aanhoudende geweld in het land zijn, is een menswaardig levenseinde vaak niet weggelegd. In een in mei verschenen rapport vraagt Human Rights Watch (HRW) aandacht voor het nodeloze lijden van terminaal zieke patiënten.

In haar rapport vraagt de mensenrechtenorganisatie aandacht voor de gebrekkige stervensbegeleiding in het land, mede doordat er in de medische opleiding totaal geen aandacht voor is. Maar vooral hekelt HRW het gebrek aan medicijnen zoals morfine. Opvallend genoeg is het gebrek aan pijnstillers het gevolg van anti-drugswetgeving in het land. Morfine wordt geproduceerd op basis van ingrediënten van de papaver en volgens internationale regelgeving dienen overheden te bepalen wie papaver-producten kan ontvangen en hoe. Dit is om patiënten van pijnstillers te kunnen voorzien, maar misbruik te voorkomen. In Guatemala is de balans echter zoek.

 “Veel patiënten in Guatemala moeten door een periode van ondraaglijk lijden aan het eind van hun leven”, aldus Diederik Lohman van Human Rights Watch, “maar dat hoeft niet zo te zijn. Met een paar simpele ingrepen kan de regering het lot van deze mensen enorm verbeteren.”

Minstens vijfduizend Guatemalteken met kanker of HIV/AIDS leven met of sterven in pijn doordat er geen morfine of vergelijkbare medicijnen beschikbaar zijn. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie hoort morfine tot de ‘essentiële medicijnen’.

Kankerpatiënt Gabriel Morales vertelde HRW dat hij elke tien tot vijftien dagen een busreis van zeven uur moet maken om in Guatemala-Stad aan zijn noodzakelijke medicijnen te komen. Van de 14.000 artsen in het land kunnen er slechts vijftig tot zestig, allemaal in de hoofdstad, morfine voorschrijven. Bovendien is ook voor hen de procedure om patiënten van dienst te zijn nodeloos ingewikkeld en bureaucratisch.

HRW concludeerde dan ook dat het voor veel artsen moeilijk of zelfs onmogelijk is om de noodzakelijke zorg aan hun patiënten te verlenen zonder de wet te overtreden. Dan stellen ze zich dus bloot aan strafvervolging. Zo worden overgebleven pijnstillers van overleden patiënten gebruikt om aan andere patiënten te verstrekken. Hoewel illegaal, wordt deze praktijk tot op heden getolereerd. Toch vindt Lohman het onterecht dat artsen de wet op moeten rekken om noodzakelijke zorg te verlenen: “De regering heeft nu een mogelijkheid om dit slepende probleem eindelijk eens op te lossen.”

Bron : Human Rights Watch
Bookmark and Share


Terug