Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala in greep van drugshandel en illegale adoptie

Datum : 06/06/2011
Land : Guatemala

Guatemala in greep van drugshandel en illegale adoptie

Guatemala is de eerste narcostaat in Latijns-Amerika. Dit zegt een groep medewerkers van Justitie die strijden tegen de straffeloosheid in het Centraal-Amerikaanse land. Volgens hen is de traditie van corruptie gecombineerd met een zwakke economie ervoor verantwoordelijk dat sociaal beleid nauwelijks van de grond komt.

De absentie van de staat heeft geleid tot de wereld op zijn kop, of zoals de huidige president Colom het omschreef: “Toen we de lokale drugsbaas Lorenzana aanhielden, reageerden de mensen op straat als gestoken. Ze eisten dat we hem vrijlieten, want volgens hen zorgt hij voor werk en inkomen”.

De medewerkers van justitie beweren dat Guatemala onder controle van twee criminele organisaties staat die zich hoofdzakelijk bezighouden met drugs- en mensenhandel. Eveneens hebben ze becijferd dat illegale adoptie vanuit Guatemala naar de Verenigde Staten jaarlijks minimaal 200 miljoen dollar opbrengt.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug