Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala levert drugsbaron Ortiz Lopez uit aan VS

Datum : 29/02/2012
Land : Guatemala

Guatemala levert drugsbaron Ortiz Lopez uit aan VS

Een Guatemalteekse rechtbank heeft ingestemd met de uitlevering aan de Verenigde Staten van Juan Ortiz Lopez, die ervan verdacht wordt een van de grootste drugshandelaars van het land te zijn. Ortiz zegt onschuldig te zijn en tegen de uitlevering in beroep te gaan.

Ortiz is in maart 2011 opgepakt op beschuldiging van smokkel van cocaïne naar de VS. Hij werd beschreven als een ‘grote vis’. Een federale rechtbank in Florida (VS) heeft Ortiz ervan beschuldigd grote hoeveelheden cocaïne het land te hebben ingebracht.

De Guatemalteekse president Otto Perez Molina wil harder optreden tegen de georganiseerde misdaad. Hij heeft het leger in deze strijd ingezet, maar heeft ook opgeroepen tot de mogelijke decriminalisering van drugs.

Guatemala vecht tegen de groeiende invloed van Mexicaanse drugskartels in grote delen van het land. Perez Molina, een oud-militair, is sinds januari president. Hij beloofde een ‘ijzeren vuist’ tegen misdaad.
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug