Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala levert ex-president uit aan de VS

Datum : 31/08/2011
Land : Guatemala

Guatemala levert ex-president uit aan de VS

Ex-president Alfonso Portillo van Guatemala wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van het witwassen van Guatemalteeks geld en kan daarvoor worden veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

Op 26 januari 2010 werd Portillo in de Guatemalteekse Cariben gearresteerd tijdens zijn vlucht naar Belize om een  internationaal arrestatiebevel van de rechtbank in New York te ontlopen. Die rechtbank verdenkt Portillo van het witwassen van 70 miljoen dollar, ontvreemd uit de Guatemalteekse staatskas. Portillo was president van Guatemala tussen 2000 en 2004.

De voorzitter van het Constitutionele Gerechtshof (tribunal constitutional) in Guatemala, Alejandro Maldonado Aguirre, liet in een persconferentie weten dat het Hof unaniem voor uitlevering van Portillo had gestemd. Wel  verzoekt het de V.S.  hem een waardige behandeling te geven. Ook wil het Hof dat Portillo, als hij schuldig wordt bevonden wordt, zijn straf in Guatemala mag uitzitten.

 

 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug