Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala tekent migratieovereenkomst met VS

Datum : 30/07/2019
Land : Guatemala

Guatemala tekent migratieovereenkomst met VS

De Verenigde Staten en Guatemala hebben een migratieovereenkomst getekend, dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump het Midden-Amerikaanse land met tarieven bedreigde. Volgens de deal zouden migranten uit El Salvador en Honduras die Guatemala passeren eerst moeten stoppen en asiel moeten zoeken. Migranten die dit niet hebben gedaan, komen dan niet in aanmerking voor asiel in de VS.

Trump zei dat in ruil daarvoor Guatemalteekse landarbeiders gemakkelijker toegang zouden krijgen tot werk op Amerikaanse boerderijen. De Guatemalteekse regering zegt dat de overeenkomst twee jaar zal duren en elke drie maanden zal worden herzien. Daarnaast is  geen van beide partijen verplicht om enige financiering beschikbaar te stellen in het kader van het plan.

De president van Guatemala, Jimmy Morales, heeft vorige week een overeenkomst moeten sluiten met Trump, toen het Constitutionele Hof van Guatemala besliste dat hij niet kon tekenen zonder goedkeuring van het congres. Trump reageerde door Guatemala te bedreigen met tarieven en andere sancties nadat het Hooggerechtshof van het land bevel had gegeven om de overeenkomst te blokkeren. Op Twitter noemde hij de heffing van tarieven en belasting op overmakigen van migranten naar hun thuisland.

Een belasting op de overmakingen van emigranten naar Guatemala zou een aanzienlijke bedreiging voor de economie van het land zijn geweest. In het buitenland wonende inwoners van Guatemala stuurden in 2018 $ 9,5 miljard terug – 12 procent van het BBP van het land, volgens de Wereldbank.

Het was niet meteen duidelijk hoe de overeenkomst was bereikt, gezien de uitspraak van het Constitutionele Hof. Details van de deal zijn ook onduidelijk. In afwijking van eerdere verklaringen noemde de Guatemalteekse regering het geen "veilig derde land overeenkomst”. Volgens een dergelijke overeenkomst moeten asielzoekers die door een "veilig land" reizen op weg naar de VS, naar dat land worden teruggestuurd om VS-asiel aan te vragen. Als gevolg van een dergelijke deal zouden Guatemalteken en Mexicanen de enige Latijns-Amerikaanse migranten zijn die bescherming kunnen zoeken aan de grens tussen de VS en Mexico.

Volgens het VN-vluchtelingenverdrag van 1951 zijn vluchtelingen niet verplicht asiel aan te vragen in het eerste 'veilige land' dat ze bereiken. Asielzoekers die illegaal een land binnenkomen, worden ook beschermd tegen vervolging op grond van artikel 31 van het verdrag.

De dreigingen van Trump weerspiegelden zijn behandeling van Mexico. Vorige maand zei hij dat hij gestaag stijgende tarieven zou opleggen - beginnend bij 5 procent en oplopend tot 25procent - als er geen grotere stappen werden gezet om migratie naar de VS te stoppen. Trump zei dat hij van de tarieven had afgezien toen Mexico ermee instemde de patrouilles aan de grens te versterken.

Guatemala, evenals de zuidelijke buren El Salvador en Honduras, hebben moeite om de stroom mensen die naar de VS vertrekken te beteugelen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug