Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala vertraagt buitenlandse hulp

Datum : 08/06/2018
Land : Guatemala

Guatemala vertraagt buitenlandse hulp

Na de verwoestende uitbarsting van de vulkaan Fuego (vuur) in Guatemala op 3 juni, was er veel kritiek op de lokale hulpdiensten die slecht voorbereid zouden zijn geweest. Inmiddels is hulp uit Mexico, Spanje, Israël en andere landen ter plaatse. Hulp uit buurland El Salvador liep echter flinke vertraging op, waarna de kritiek zich ook op de overheid richtte.

“Achteraf is het makkelijk praten”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Sandra Jovel. Zij reageerde op berichten dat vier vrachtwagens met 15 ton hulpgoederen uit El Salvador bij de grens tegengehouden zouden zijn. De Salvadoraanse priester Edwin Baños had een klacht tegen de minister ingediend vanwege het niet op orde hebben van de inklaringsprocessen van buitenlandse hulpgoederen. Volgens Baños was zijn transport met hulpgoederen eerder die woensdag meer dan 12 uur opgehouden bij de grenspost La Ermita vanwege gebrek aan toestemming voor hun inklaring.

Minister Jovel had die dag een verklaring uitgegeven waarbij zij buitenlandse hulp inriep. De eerst verantwoordelijke organisatie daarvoor was de Guatemalteekse rampenbestrijding, Conred. “Wij zijn dankbaar voor alle buitenlandse hulp, maar bepaalde processen moeten wel doorlopen worden”, aldus Jovel.

Baños was aanwezig bij de verklaring van Jovel en klaagde dat niemand van de overheid zich verantwoordelijk had gevoeld om contact met hem te zoeken om aan te geven hoe en waar hij zijn hulpgoederen, ingezameld door Salvadoraanse kerkelijke en andere instellingen, kon afgeven. Jovel kaatste terug dat hij zelf ook contact met de overheid had kunnen zoeken en dat het haar niet gelukt was, toen ze hoorde van de vertraging die zijn hulpkonvooi opgelopen had, zijn telefoonnummer te achterhalen.

Dat verbaasde Baños weer, want verschillende anderen hadden, zonder moeite, zijn nummer weten te achterhalen. “Als het er om gaat om zo veel zielen te helpen, moet een regering niet in de weg gaan staan. We hadden niet gedacht dat het maar liefst 12 uur zou duren voordat de inklaring van hulpgoederen geregeld zou zijn.” Jovel verontschuldigde zich voor de ontstane situatie, maar zei dat het aan de grens duidelijk moet zijn op welke naam de belastingvrijstelling kan komen te staan.

De redactie van de krant Prensa Libre sprak er schande van dat de regering zoveel schaamteloze onbekwaamheid en stompzinnigheid ten toon spreidde op een moment dat leiderschap getoond moet worden om één de ernstigste tragedies van de afgelopen decennia het hoofd te bieden.

Bron : Prensa Libre, Guatemala
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug