Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemala vervangt procureur-generaal

Datum : 19/05/2014
Land : Guatemala

Guatemala vervangt procureur-generaal

Thelma Aldana, voormalig president van het Hooggerechtshof in Guatemala, heeft afgelopen zaterdag de eed afgelegd aan president Otto Pérez Molina bij de aanvaarding van haar nieuwe post als procureur-generaal. Ze vervangt Claudia Paz y Paz, die door veel sectoren uit de Guatemalteekse maatschappij en door de internationale gemeenschap wordt gezien als de persoon die het ambt het beste heeft uitgeoefend in de geschiedenis van het land. 

Aldana heeft geen makkelijke taak. De Guatemalteekse staat blijft ernstig in gebreke in de strijd tegen misdaden zoals corruptie, straffeloosheid en drugshandel. Het land is met ruim dertig moorden op iedere 100.000 inwoners een van de gewelddadigste ter wereld. Daar komt nog bij dat haar vermeende banden zowel met het Frente Republicano Guatemalteco (FRG) - de partij van ex-dictator Ríos Montt – als met de huidige vice-president Roxana Baldetti haar parten spelen. Aldana zal haar onafhankelijkheid moeten bewijzen.

Onder haar voorgangster, Claudia Paz y Paz,  liep de straffeloosheid terug van 97 procent tot 70 procent. Ze steunde met haar uitspraak het vonnis tegen ex-dictator Ríos Montt van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Dit in openlijke oppositie tegen president Pérez Molina, die ontkent dat er tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996) dergelijke misdaden zijn gepleegd.  Oud-generaal Molina heeft zijn strepen verdiend in de loopgraven. 

Het was deze daad die zowel procureur-generaal Paz y Paz als Yassmín Barrios,de rechter van het tribunaal dat Ríos Montt veroordeelde, wereldwijd prestige verleende. Maar het leidde tot hun interne afzetting. Barrios werd voor een jaar uit haar functies als advocaat gezet door het College van Advocaten en Notarissen. De ambtstermijn van Paz y Paz werd met bijna zeven maanden ingekort. Ook werd ze verwijderd van de lijst van kandidaten voor een nieuwe termijn, ook al ze kreeg ze de op een na hoogste score. 
.
Ríoss Montt werd in mei 2013 veroordeeld tot tachtig jaar gevangenis. Het vonnis werd later door het Constitutionele  Hof ongeldig verklaard; een twijfelachtige beslissing. Het proces tegen Montt heeft de diepe scheiding in de Guatemalteekse maatschappij doen herleven. Ultraconservatieve sectoren verzetten zich tegen iedere objectieve analyse van het verleden. Nauwelijks een week geleden heeft het parlement een resolutie laten uitgaan waarin wordt bevestigd dat “er in Guatemala geen genocide heeft plaatsgevonden”.

Organisaties als Impunity Watch stellen dat hiermee aan rechters voorwaarden worden opgelegd bij de berechting van misdaden die tijdens het gewapende conflict zijn begaan. Ook markeert het “een nieuwe episode waarin openbare functionarissen een revisionistische houding aannemen. Ze ontkennen de feiten die zijn vastgesteld en gedocumenteerd in het Rapport van de Commissie voor Historische Opheldering", aldus de organisatie.

 

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug