Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteek ontvangt prestigieuze milieuprijs

Datum : 27/04/2017
Land : Guatemala

 Guatemalteek ontvangt prestigieuze milieuprijs

Een inheemse leider in Guatemala, Rodrigo Tot, heeft de ‘Goldman Milieuprijs’ ontvangen voor zijn overtuiging dat de strijd om de aarde te redden het belangrijkste is.

Tot is geboren in centraal-Guatemala tijdens de mijnbouwboom in de jaren zestig van de vorige eeuw. Een groot deel van zijn 59-jarige leven heeft hij besteed aan de taaie strijd tegen de mijnbouwindustrie in de regio van het Lago Izabal.

In een interview vertelde de inheemse leider: “Ik voel me gelukkig als een leider van mijn gemeenschap omdat ik weet dat we door onze strijd ons doel zullen bereiken”. Hij voegde eraan toe dat ondanks de voortdurende bedreigingen tegen zijn familie hij zich nooit zal laten intimideren.

Sinds 2002 is hij de gekozen leider van de Q’eqchi gemeenschap in Aguas Caliente. Sindsdien voerde hij de mensen aan tot een historische beslissing van de rechtbank: het gaf de regering de opdracht aan de Q’eqchi hun eigendomsrechten op de grond toe te kennen. Daarmee weerhielden ze de mijnindustrie ervan zich verder in hun gemeenschap uit te breiden. 

Bron : Latin American Herald Tribune, EFE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug