Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse autoriteiten gearresteerd

Datum : 07/01/2016
Land : Guatemala

Guatemalteekse autoriteiten gearresteerd

Guatemalteekse aanklagers hebben de arrestatie aangekondigd van meer dan een dozijn voormalige militaire en regeringsofficials wegens misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog van 1960 tot 1996. 

Onder de veertien gearresteerden bevindt zich Benedicto Lucas Garcia, een vroegere legercommandant die verantwoordelijk was voor de oprichting van paramilitaire groepen tijdens de burgeroorlog. Hij is de broer van de overleden president Fernando Romeo Lucas García, die Guatemala van 1978 tot 1982 met harde hand regeerde. 

Ook de gepensioneerde generaal Francisco Luis Gordillo (foto) is gearresteerd. Hij hielp de voormalige dictator José Efraín Ríoss Montt aan de macht, die president was van 1982 tot 1983. Ook Byron Barrientos is onder de gearresteerden; hij was minister van Binnenlandse Zaken tijdens het presidentschap van Alfonso Portillo van 2000 tot 2004. 

De verdachten worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder massamoorden en het laten verdwijnen van mensen door veiligheidstroepen onder hun commando. Ze worden vastgehouden in een militaire gevangenis in afwachting van een hoorzitting vrijdag. 

 “De zaken die we hebben gedocumenteerd gaan over aanvallen op de burgerbevolking, onder wie ook kinderen”, aldus procureur-generaal Thelma Aldana. Ze beschreef de zaken als een van "de grootste gedwongen verdwijningen in Latijns Amerika".

Aanklagers proberen ook de immuniteit op te heffen van Edgar Justino Ovalle, een lid en mede-oprichter van de partij van Morales, die volgende weeg wordt ingezworen als president. Als parlementslid geniet Ovale nu onschendbaarheid. 

Vredesakkoorden maakten in 1996 een einde aan de 36 jaar durende burgeroorlog. Veiligheidstroepen van de overheid zijn beschuldigd van verreweg de meeste moorden en verdwijningen tijdens het conflict. 

De aanhoudingen betreffen incidenten zoals het bloedbad in Plan de Sánchez, Baja Verapaz in 1982, waarbij soldaten en leden van milities de bewoners hebben gemarteld, seksueel misbruikt en vermoord. 

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug