Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse betovergrootmoeder naar school

Datum : 29/09/2018
Land : Guatemala

Guatemalteekse betovergrootmoeder naar school

Omdat ze haar ouders en hun vijf kinderen moest helpen is ze nooit naar school geweest. Inmiddels gaat Matilde Colindres Flores drie keer in de week naar school. Ze zit in de tweede klas van de basisschool in Zona 5 van Guatemala Stad en is ze enthousiast bezig het lezen en schrijven onder de knie te krijgen.

Elke ochtend staat de betovergrootmoeder van 105 jaar oud vroeg op om met een lach en een knuffel haar familieleden te begroeten. “Ze houdt altijd in de gaten of we ons allemaal wel goed voelen”, bevestigt haar achter-achterkleinzoon Josué Javier Flores. Voor zichzelf is ze vooral blij dat God haar gebeden verhoord heeft haar droom te verwezenlijken: studeren. Hierbij maakt ze dankbaar gebruik van een alfabetiseringsprogramma in de buurt.

Hoewel Matilde Flores een looprek nodig heeft om naar de tafel te gaan waar een schrift en potlood op haar liggen te wachten, is ze verder gezond en heeft ze geen bril nodig om te  lezen en schrijven. Af en toe vergeet ze wel eens wat, maar ze kan ze al verschillende woorden schrijven en volgens haar leraar heeft ze talent voor cijfers en letters.

“Het is een voorrecht voor mij om haar les te geven, ik had nooit gedacht dat ik nog eens met iemand van 105 jaar oud zou werken en het doet me goed te zien hoe snel ze de dingen oppakt,” aldus Édgar Mancio Álvarez.

Ook later in het leven was Matilde Flores vooral druk met haar gezin van vijf kinderen. Hoewel haar echtgenoot 60 jaar geleden overleden is, zijn twee van hun kinderen nog in leven; twee dochters van 73 en 80 jaar oud. Ze kan zich goed herinneren dat er in Zona 5, vlak bij het centrum van de stad, nog vee gehouden werd toen zij daar als 25-jarige met haar ouders kwam wonen. Haar vader hielp bij het onderhoud van historische gebouwen in het centrum.

De 105-jarige vertelt dat haar ouders haar boven alles normen en waarden meegegeven hebben. “Mijn geheim om zo lang te leven is dat ik me altijd goed gedragen heb, dat ik graag andere mensen help, eerlijk werk en nooit mijn zin doorgedreven heb.”

Bron : Prensa Libre
Bookmark and Share


Terug