Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse drugsbaas opgepakt

Datum : 06/10/2013
Land : Guatemala

Guatemalteekse drugsbaas  opgepakt

De Mexicaanse politie heeft een van Guatemala’s meest gezochten mannen opgepakt:de drugslord Eduardo Villatoro Cano. Hij wordt ervan verdacht de moord te hebben beraamd op acht politieagenten in juni dit jaar. 

Eduardo Villatoro Cano, ook bekend als Guaya Cano, werd inn de zuidelijke staat Chiapas gearresteerd en later overgedragen aan Guatemala. Naast Cano zijn 36 ander mannen beschuldigd voor de aanval op het politiebureau in het noordwesten van Guatemala. Volgens president Otto Perez Molina is de bende van Cano nu ontmanteld. 

Op 13 juni hadden negen politieofficieren nachtdienst op het afgelegen bureau in Salcaja, toen zwaar bewapende mannen het gebouw binnenkwamen en minstens veertig keer op hen schoten, aldus onderzoekers. Het politiebureau ligt in het departement Quetzaltenango, dichtbij de Pan-American weg. Acht agenten kwamen ter plekke om het leven. De commandant werd door de bende meegenomen en is, naar wordt aangenomen, dood. De massamoord wekte de woede van de autoriteiten, die zwoeren om de daders te straffen.  

Het Midden-Amerikaanse land wordt in toenemende mate gebruikt als een doorvoerroute van cocaïne, die in Colombia wordt geproduceerd en naar Mexico en de Verenigde Staten wordt gesmokkeld. Guatemala heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld, zegt het Bureau van Drugs en Misdaad van de VN (UNODC), met 38.5 moorden op 100.000 bewoners in 2011. 

 
 
 
 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug