Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse ex-minister wil in Spanje berecht worden voor moord

Datum : 05/04/2011
Land : Guatemala

Guatemalteekse ex-minister wil in Spanje berecht worden voor moord

De Guatemalteekse ex-minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Vielmann, heeft gisteren tijdens een rechtszaak van het Spaanse Nationale Hof gevraagd om niet te worden uitgeleverd aan Guatemala. Vielmann wordt in zijn thuisland beschuldigd van moord en vroeg in Spanje te mogen worden berecht, zodat hij zijn onschuld kan bewijzen. “Als er in Guatemala rechtspraak zou bestaan waarbinnen iemand ook onschuldig zou kunnen zijn, dan heb ik er geen bezwaar tegen om me te laten berechten in mijn vaderland. Ik ben onschuldig”, aldus Vielmann, die zegt te vrezen voor zijn leven als hij terug zou moeten naar Guatemala.

Het Spaanse Nationale Hof boog zich gisteren over het uitleveringsverzoek van de Guatemalteekse autoriteiten voor Vielmann. In het Midden-Amerikaanse land wordt Vielmann beschuldigd van samenzwering en van tien moorden in 2005 en 2006.

Vielmann werd in 2009 Spaans staatsburger en werd voor de eerste keer opgepakt in Spanje op 13 oktober 2010. Hij werd op 23 november weer vrijgelaten omdat Guatemala het papierwerk voor een uitlevering niet op orde had. De aanklager van het Spaanse Nationale Hof, Javier Zaragoza, diende vervolgens eenzelfde aanklacht als Guatemala in tegen Vielmann en op 16 december werd de ex-minister weer gearresteerd. Vielmann werd vervolgens vrijgelaten op een borgtocht van 100.000 euro. Omdat het nu een lopende zaak is bij het Nationale Hof is de kans groot dat de rechtszaak in Spanje zal plaatsvinden.

De Spaanse officier van justitie Jesús Alonso verdedigd de uitlevering van Vielmann op basis van het feit dat er geen politiek motief is en vanwege het feit dat Vielmann pas de Spaanse nationaliteit heeft aangenomen nadat de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd hadden plaatsgevonden.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug