Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse ex-president Ríos Montt wacht tweede genocidenproces

Datum : 22/05/2012
Land : Guatemala

Guatemalteekse ex-president Ríos Montt wacht tweede genocidenproces

De voormalige president generaal Efraín Ríos Montt (85) staat een tweede proces over genocide te wachten. Een rechter heeft bepaald dat Ríos Montt kan worden vervolgd voor de massamoord op 201 dorpelingen in 1982.

In januari werd Ríos Montt aangeklaagd voor verschillende zaken van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De laatste zaak ging over de moorden in Dos Erres, een van wreedste episodes van de burgeroorlog, die 36 jaar duurde. Tijdens de zitting verklaarde de ex-president dar hij onschuldig was.

Rechter Patricia Flores oordeelde gisteren dat er voldoende bewijs was om de generaal aan te klagen voor de massamoord in het dorp Dos Erres. Familieleden van de slachtoffers en mensenrechtenactivisten verwelkomden het besluit in de rechtszaal met applaus. Advocaten van Ríos Montt beweren dat hij niet aanwezig was bij de moorden en er daarom niet verantwoordelijk voor is. De aanklagers stellen dat hij toestemming heeft gegeven voor de militaire operatie.

Een speciale eenheid van het Guatemalteekse leger, de Kaibiles, voerde een aanval uit op Dos Erres. Ze verdachten de inwoners ervan steun te verlenen aan de linkse guerrilla. Gedurende drie dagen vermoordden de soldaten op systematische wijze honderden mannen, vrouwen en kinderen. De lichamen gooiden ze in een bron. Er zijn al vijf soldaten veroordeeld tot lange straffen voor de massamoord in Dos Erres.

Als lid van het congres genoot Ríos Montt twaalf jaar onschendbaarheid. Dit hield in januari 2012 op, toen zijn termijn afliep. Kort daarna werd hij aangeklaagd voor de massamoord op 1.771 inheemse Maya’s en de gedwongen verhuizing van 29.000 mensen.

Naar schatting zijn er tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog 200.000 mensen gedood of vermist. Het gewapende conflict eindigde in 1996. De 17 maanden van het presidentschap van Ríos Monnt – van 1982 tot 1983 – worden beschouwd als de meest gewelddadige periode van de burgeroorlog.

Op het moment is de generaal onder huisarrest.


 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug