Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse oud-soldaat veroordeeld in VS

Datum : 11/02/2014
Land : Guatemala

Guatemalteekse oud-soldaat veroordeeld in VS

Een voormalig soldaat van de Guatemalteekse special forces is maandag door een jury tot tien jaar in een Amerikaanse gevangenis veroordeeld. Jorge Sosa, de voormalige soldaat, werd berecht, omdat hij loog in zijn Amerikaanse verblijfsvergunning over zijn vermeende rol in een slachting tijdens de burgeroorlog van meer dan dertig jaar geleden.

Rechter Virginia A. Philips trok Sosa’s verblijfsvergunning in. Sosa was al in 2013 veroordeeld voor de leugens in zijn naturalisatie aanvraag van 2007. Hij loog over zijn rol in het leger van Guatemala en zijn vermeende participatie in de moord op 160 mensen in het dorp Dos Erres in 1982. Sosa werkte als een instructeur in Oosterse gevechtkunsten in Riverside County. In 2011 werd Sosa gearresteerd in Canada, waar hij ook woonde, en uitgeleverd aan de VS.

Sosa vertelde de rechtbank dat hij onschuldig is en het niet eens is met de uitspraak van de jury. Tijdens zijn rechtszaak hielden slachtoffers en voormalig kameraden verschrikkelijke getuigenissen. Een getuige overleefde de massaslachting als een jonge jongen en herinnerde hoe soldaten zijn moeder vermoordden, terwijl zij voor haar leven smeekte. Sosa werd veroordeeld door een federale jury na urenlang beraad. De slachting van Dos Erres vond plaats in 1982 tijdens het hoogtepunt van de burgeroorlog, die duurde tot 1996. De VS steunde het leger en de regering van Guatemala tijdens de oorlog.

Na de oorlog vaardigde Guatemala arrestatiebevelen uit voor meer dan twaalf soldaten, die verdacht werden in de Dos Erres slachting. Maar de zaken kwijnden weg, totdat het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten in 2009 van Guatemala eiste om de schuldigen te berechten.

Bron : The Guardian, AP, Pro Publica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug