Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse president beschuldigd van oorlogsmisdaden

Datum : 05/04/2013
Land : Guatemala

Guatemalteekse president beschuldigd van oorlogsmisdaden

Tijdens het proces tegen de Guatemalteekse ex-dictator Ríoss Montt heeft een getuige de huidige president van Guatemala onder ede beschuldigd van oorlogsmisdaden. Volgens deze soldaat zou president Pérez Molina hebben deelgenomen aan de bloedbaden op Ixil-Maya’s in het land.

Otto Pérez Molina was een militair van hoge rang tijdens de bloederige 36 jaar durende burgeroorlog in Guatemala. Mensenrechtenactivisten hebben Pérez Molina al eerder beschuldigd van mensenrechtenschendingen. De soldaat die getuigde tijdens de rechtszaak zei dat Pérez Molina de bloedbaden van inheemsen in 1982-1983 coördineerde en hier ook aan deelnam. Hij zou het verbranden en verzamelen van mensen om ze later te executeren gecoördineerd hebben. 
De soldaat en alle andere getuigen doen dat onder een beschermingsprogramma via video in hetzelfde rechtsgebouw waar de rechtszaak gehouden werd. De presidentiële woordvoerder heeft de deelname van de president ontkend; volgens hem is dit nooit bewezen. Hij verwachtte dat de beschuldiging om politieke redenen gedaan werd om de president zwart te maken. De president zelf wilde niet reageren. Pérez Molina is eerder al beschuldigd van de verdwijning van een ex-guerrillero, maar die zaak werd eerder dit jaar geseponeerd. Als president geniet Pérez Molina immuniteit voor vervolging.

Eerder heeft Pérez Molina wel bekend commandant geweest te zijn van een militaire basis in het Ixil-gebied in de jaren tachtig, maar hij heeft zijn betrokkenheid bij de mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog van 1960 tot 1996 altijd ontkend.
 

Bron : Siglo XXI, Tico Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug