Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse president ontslaat ministers

Datum : 22/05/2015
Land : Guatemala

Guatemalteekse president ontslaat ministers

De Guatemalteekse president Otto Pérez Molina heeft de ministers van Binnenlandse Zaken, Energie, Milieu en het hoofd van de Centrale Bank en nog 14 functionarissen ontslagen wegens een groot fraudeschandaal. Er is een politieke crisis ontstaan na de aantijgingen over corruptie.

Pérez vertelde journalisten dat hij de functionarissen had ontslagen na een serie arrestaties en de recente massale protesten in hoofstad Guatemala-Stad. De voormalige legergeneraal, die zelf niet van corruptie is beschuldigd, zei dat de regering zou samenwerken met onderzoekers om een einde te maken aan misbruik door openbare autoriteiten. “Er bestaat openheid om iedere plek en ieder ministerie te onderzoeken”, zei Pérez.

Net als de Chileense president Michelle Bachelet eerder deze maand deed, kondigde Pérez aan dat hij twee weken geleden tegen zijn ministers had gezegd dat hij een herziening van het kabinet overwoog. De corruptieschandalen hebben de voorsprong van de conservatieve Patriottische Partij van Pérez voor de presidentsverkiezingen in september behoorlijk aangetast. 

De ontslagen minister van Binnenlande Zaken, Mauricio López Bonilla, werd gezien als een trouwe bondgenoot van de president. Hij is door lokale media beschuldigd van belangenverstrengeling bij het verlenen van overheidscontracten. Pérez verdedigde hem en deed de beschuldigingen af als “geruchten”.  

Afgelopen woensdag zijn het hoofd van de Centrale Bank, Julio Suárez, en veertien andere functionarissen gearresteerd op beschuldiging van het optuigen van een contract van miljoenen dollars van het instituut voor sociale zekerheid ten gunste van een farmaceutisch bedrijf. Ook het hoofd van het instituut voor sociale zekerheid en voormalig particulier secretaris van Pérez, Juan de Dios Rodríguez (foto) is onder arrest. 

Twee weken geleden trad vicepresident Roxana Baldetti af na beschuldigingen dat ze banden had met een groep die bij de douane fraudeerde met belastingen. Ook daarna zijn de protesten in het land doorgegaan. 
Pérez heeft steeds gezegd dat hij zijn mandaat zal afmaken. De Guatemalteekse wet maakt een herverkiezing onmogelijk. 
.

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug