Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse president weigert af te treden

Datum : 20/05/2015
Land : Guatemala

Guatemalteekse president weigert af te treden

Ondanks de vele demonstraties waarin Guatemalteken het aftreden van de president eisten, is Otto Pérez Molina van plan aan te blijven.  

“Ik heb een grondwettelijk mandaat dat afloopt op 14 januari 2016 en ik blijf hard werken om het Guatemalteekse volk van dienst te zijn. Ik houd rekening met de petities, maar ik treed niet af.” Zo reageerde de president na een mars afgelopen zaterdag van ruim 60.000 mensen in de hoofdstad die zijn aftreden eisten. Al een maand lang zijn er demonstraties, nadat er een fraude is ontdekt bij de douane.  

De president probeert zich progressiever op te stellen wat betreft de petities van meerdere sectoren om wetsveranderingen door te voeren, zoals de wet op de verkiezingen, politieke partijen en publieke aanbestedingen. “Het aftreden van een persoon is niet de oplossing, we moeten een akkoord bereiken en consensus over de verandering van het systeem. 

Carmen Aída Ibarra, van de Movimiento ProJusticia (beweging voor gerechtigheid) meent dat Pérez niet meer over macht beschikt. “Grote delen van de bevolking erkennen hem niet meer. De regering is opgehouden te bestaan op 16 april toen CICIG (internationale commissie tegen straffeloosheid) de maffiabende bij de douane openbaarde.” Ze houdt de president verantwoordelijk: “Hij onderschreef, verborg en rechtvaardigde de functionarissen die door corruptie de mensenrechten schonden.” 
 

Bron : El Periódico, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug