Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Guatemalteekse regisseur wint Noorse filmprijs

Datum : 22/06/2020
Land : Guatemala

Guatemalteekse regisseur wint Noorse filmprijs

Arisa, een jonge vrouw, danst dag en nacht. De muziek en de herinnering vormen een lyrisch beeld over vrouw zijn, identiteit en de uitdagingen waar de inheemse bevolking van Lívingston in het departement Izabal in Oost-Guatemala mee te maken hebben. Deze Garífuna’s zijn van gemengd Afrikaanse en indiaanse afkomst. De moeder waarschuwt haar dochter Arisa niet dezelfde fouten te maken.

Op het Noorse festival voor korte films heeft de negen minuten durende film Liremu Barana, van Elvis Rigoberto Caj Cojoc de ´gouden stoel´, oftewel de eerste prijs, gewonnen. De jury eert hiermee de bekommernis om relevante hedendaagse kwesties. Ze was onder de indruk van de levendige beelden die onderdrukking op een poëtische wijze laten zien en hier uiting aan geven door middel van beweging en zang. Het resultaat is een subtiele maar dringende oproep tot bevrijding.

Regisseur Elvis Caj komt oorspronkelijk uit de centraal gelegen regio Alta Verapaz in Guatemala. In 2008 won hij de Nationale literatuurwedstijd en vervolgens studeerde hij film bij de filmacademie Casa Comal in de hoofdstad. Casa Comal is opgericht in 1998 en heeft veel bijgedragen aan het opbouwen van de filmindustrie in Midden-Amerika. Casa Comal Cine heeft zes Guatemalteekse speelfilms en zeven internationale coproducties geproduceerd, naast documentaires en korte films.

Liremu Barana is in drie dagen opgenomen in Lívingston en vertelt het verhaal van een jonge vrouw die in haar moedertaal wil zingen en de verhalen van haar dorp vertellen. "Een identiteitsverhaal", zegt Caj. De hoofdpersoon Arisa wordt gespeeld door Patricia Martínez Leiva. Julia Rufino vertolkt de rol van moeder; zij is helaas overleden zonder dat ze van de Noorse erkenning op de hoogte was.

Langs de Caribische kust van Midden-Amerika wonen veel mensen van Afrikaanse afkomst. Een deel daarvan stamt af van Afrikaanse schipbreukelingen en Caribische indianen. Deze groep staat nu bekend als de Garinagu of Garífuna's. De Garífuna's spreken verschillende talen: Spaans met de Spaanssprekende bewoners van Midden-Amerika, Creools met elkaar en Engels met de rest. De eigen Creoolse taal wordt gekenmerkt door Afrikaanse, Engelse, Franse en Indiaanse invloeden. Muziek, dans en religie zijn sterk verweven in het dagelijks leven van de Garífuna´s. Op de sociale ladder staan zij een trede lager dan de van oorsprong indiaanse inheemse bevolking.

De film is mogelijk gemaakt met steun van de Guatemalteekse filmproducent Elisa Pirir die al veertien jaar in Noorwegen woont. "Het is echt handgemaakt, Caj bekijkt de wereld op een unieke manier en laat dat zien met zijn werk", zegt Pirir, die zich aangenaam verrast toont dat de film de Scandinaviërs versloeg die met grote budgetten binnenkwamen.

Doordat het Noorse Korte Film Festival wordt bekeken door de Academie voor Filmkunst en Wetenschappen die de Oscars uitreikt, bestaat de kans dat Liremu in aanmerking komt voor een Oscar. De korte film is ook genomineerd voor het Athens International Film and Video Festival dat in Ohio in de Verenigde Staten wordt gehouden, het Korte Film (Curta Cinema) Festival van Rio de Janeiro en het Vienna Independent Film Festival (VIFF).

Bron : Soy502.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug