Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse slachtoffers burgeroorlog wachten op compensatie

Datum : 14/03/2012
Land : Guatemala

Slachtoffers van de Guatemalteekse burgeroorlog die van 1960 tot 1996 duurde, wachten al jaren op een door de overheid beloofde schadevergoeding. Corruptie, nepotisme en gebruik van het geld voor politieke doeleinden hebben de schadeloosstellingen vertraagd.

Tijdens de oorlog tussen linkse guerrillastrijders en overheidstroepen vielen 250.000 doden, vooral Maya-indianen op het platteland. De door de Verenigde Naties gesteunde Historische Ophelderingscommissie, stelt dat het leger verantwoordelijk was voor 93 procent van de moorden. In de in 1996 gesloten vredesovereenkomst werd vastgelegd dat overlevenden compensatie ontvangen. Ook werden afspraken gemaakt over mensenrechten en de identiteit en rechten van de inheemse bevolking.
 
In 2003 werd een nationaal programma voor herstelbetalingen opgezet door de regering, dat verantwoordelijk werd voor het vergoeden van financiële schade en materiële compensatie, bijvoorbeeld op het gebied van land en huisvesting, en het verschaffen van psychologische steun en rehabilitatie. Corruptie, nepotisme en het gebruik van het programma voor politieke doeleinden, heeft het echter tot een heidens karwei gemaakt die taak uit te voeren. De meerderheid van de slachtoffers wacht bijna tien jaar na de lancering van het programma nog steeds op schadevergoeding. Anderen hebben een gedeeltelijke vergoeding ontvangen, zeggen mensenrechtenactivisten en rapporten.

De frustratie onder de slachtoffers is des te groter omdat ze uit de media weten dat wanbeheer bij het compensatieprogramma een van de oorzaken is van de uitblijvende betalingen. In 2011 spanden 32 inheemse gemeenschappen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (Iachr) een zaak aan tegen de staat, wegens nalatigheid in het uitbetalen van de schadevergoedingen aan familieleden of slachtoffers van het gewapende conflict.

Ook de psychologische en sociale steun kwam onvoldoende van de grond. Sergio Castro van het Centrum voor Forensische Analyse en Toegepaste Wetenschappen (Cafca), een organisatie die steun verleent aan oorlogsslachtoffers, zegt dat het compensatieprogramma zich vooral richt op materiële en financiële compensatie. "Die compensatie heeft misschien 20 procent van alle slachtoffers bereikt." Castro zegt dat psychosociale hulp voor de slachtoffers belangrijk is om de sociale samenhang te herstellen een vreedzame samenleving te creëren. "Vooral omdat slachtoffers en daders vaak in dezelfde dorpen wonen."

 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug