Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteekse 'vredeskardinaal' Quezada Toruño overleden

Datum : 05/06/2012
Land : Guatemala

 Guatemalteekse 'vredeskardinaal' Quezada Toruño overleden

 

Kardinaal Rodolfo Quezada Toruño, de man die een sleutelrol  speelde bij het vredesproces na de burgeroorlog in Guatemala is gisteren op 80-jarige leeftijd overleden.  In het land is een periode van nationale rouw afgekondigd. 

Toruño was aartsbisschop van hoofdstad Guatemala-Stad. Tijdens de vredesonderhandelingen bracht hij de rivalen aan de onderhandelingstafel.  Hij was de bemiddelaar tussen de regering en de linkse rebellen van de Nationale Revolutionaire Eenheid (URNG). Minstens 200.000 mensen zijn tijdens de 36-jarige burgeroorlog gedood. In 1996 werden de Vredesakkoorden getekend. 

De kardinaal werd bekend als de ‘vredeskardinaal’.   Nobelprijswinnaar Rigoberta Menchú noemde zijn dood  “een groot verlies voor het land.” President Otto Pérez Molina heeft een nationale rouwperiode van drie dagen afgekondigd. Samen met zijn voltallige kabinet condoleerde hij de aartsbisschop Oscar Julio Vian Morales, de bisschoopen Conferentie en de familieleden van de overleden kardinaal. 

 

 

Bron : Siglo XXI, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug