Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteken klagen VS aan

Datum : 15/03/2011
Land : Guatemala

Guatemalteken klagen VS aan

Guatemalteken die in de jaren veertig voor medische tests opzettelijk zijn besmet met syfilis of gonorroe klagen de Amerikaanse overheid aan en willen compensatie. De advocaten van de Guatemalteken en hun familieleden hebben een rechtszaak aangespannen. Vorig jaar verontschuldigde de Verenigde Staten (VS) zich voor de “verwerpelijke” experimenten. Maar volgens de advocaten heeft de Amerikaanse regering toen niet gereageerd op het verzoek om compensatie.

Tussen 1946 en 1948 voerden Amerikaanse wetenschappers een penicillinestudie uit in Guatemala. Honderden Guatemalteekse gevangenen, psychiatrische patiënten en weeskinderen werden zonder hun toestemming besmet met syfilis of gonorroe. Tientallen jaren werden de tests geheim gehouden, totdat een medisch historicus verborgen documenten vond over het programma en ze vorig jaar publiek maakte.

Volgens historicus Susan Reverby van het Wellesley College in de VS, heeft de Guatemalteekse regering destijds toestemming gegeven voor de proeven. Maar de mensen die besmet zijn, waren zich er niet van bewust dat er met ze werd geëxperimenteerd. De huidige Guatemalteekse president Álvaro Colom noemt de tests een “misdaad tegen de menselijkheid”.
 

Bookmark and Share


Terug