Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guatemalteken stemmen voor oplossing grensconflict

Datum : 17/04/2018
Land : Guatemala

Guatemalteken stemmen voor oplossing grensconflict

Op 15 april stemden de Guatemalteken in een referendum om een eeuwenoud grensconflict met buurland Belize aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag voor te leggen. Maar liefst 96 procent van de stemmers vroeg het ICJ tussenbeide te komen. De opkomst was minder dan 25 procent.

In december 2008 sloten beide landen een overeenkomst waarin werd afgesproken dat er een referendum wordt gehouden om te beslissen of de territoriale claim van Guatemala door het ICJ moet worden behandeld. De president van Guatemala, Jimmy Morales, was buitengewoon tevreden omdat zijn landgenoten “kozen voor een vreedzame en democratische oplossing om een 200 jaar oud conflict op te lossen.” Belize heeft nog geen datum bepaald voor het referendum.

Guatemala claimt ongeveer de helft van het grondgebied van de voormalig Britse kolonie. Het geschil dateert uit de achttiende eeuw, toen het Spaans Rijk de Britse Kroon toegangsrechten tot Belize verleende. Dit gebied werd een Britse kolonie die uiteindelijk in 1981 onafhankelijk werd. Hoewel Guatemala de onafhankelijkheid van Belize erkende, heeft het nooit zijn claim over de zuidelijke helft van het land, ongeveer een kwart van Nederland, laten vallen.

Bron : DW News, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug