Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guayabera officieel tenue van Cuba

Datum : 08/10/2010

Guayabera officieel tenue van Cuba

CUBA - De Cubaanse regering heeft een decreet uitgevaardigd waarbij de zogeheten guayabera, voortaan tot het officiële tenue behoort bij regerings- en diplomatieke aangelegenheden. Voor mannen is de kleur van de guayabera wit met lange mouwen en vier zakken op een rij, vrouwen mogen elke gewenste kleur dragen. Het decreet is ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, en werd op 7 oktober in de Staatscourant gepubliceerd. Het besluit is genomen omdat de kleding behoort tot "een van de meest uitgesproken expressies van de Cubaanse cultuur" en omdat "het elegantie combineert met comfort in een tropisch klimaat als het Cubaanse".
De traditionele guyabera van de man is ook elders in Latijns Amerika wijdverspreid. Cuba kent een museum voor de guyabera in Sancti Spiritus waar guayaberas gedragen door Fidel en Raúl Castro, kardinaal Jaime Ortega, de balletdanseres Alicia Alonso, de schrijver Gabriel García Márquez en de Venezolaanse president Hugo Chávez zijn tentoongesteld. Veel Cubaanse jongeren hebben weinig op met het als ouderwets beschouwde kledingstuk.
(Cubaweblog/Glasnost in Cuba)

Bookmark and Share


Terug