Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guyana begint registratie illegale vissers

Datum : 10/06/2018
Land : Guyana

Guyana begint registratie illegale vissers

De Guyanese ambassade heeft afgelopen woensdag de procedure ingezet om de documenten van de vissers in orde te maken. Na de gruwelijke slachting bij de zeeroof eind april, bleek dat veel Guyanese vissers illegaal in het land verblijven. Na diverse gesprekken met zowel de Surinaamse als Guyanese autoriteiten, was beloofd ernaartoe te werken om de documenten van deze groep in orde te krijgen.

Personeelsleden van de Guyanese ambassade hebben gisteren bij de steiger Waaldering aan de Anton Dragtenweg de eerste stap gedaan. Vissers waren in de gelegenheid te betalen voor de documenten die ze ontberen. Voor een paspoort moesten ze US$ 50 neertellen, voor een verloren, gestolen of in ongerede geraakte paspoort moet US$ 100 worden betaald, terwijl een geboortebewijs en bewijs van goed gedrag elk US$ 10 kost.

Het Visserscollectief heeft er steeds op aangedrongen om het probleem van de illegale vissers zo snel als mogelijk op te lossen en de sector te ordenen. Op 24 mei is het probleem tijdens een ontmoeting met de Guyanese ambassadeur in Paramaribo, Keith George, ook aangekaart. De ambassadeur had toen zijn volledige ondersteuning toegezegd om de documenten zoals paspoort en geboorteakte in orde te maken. Hij had ook beloofd ervoor te zorgen dat de vissers zich ter plekke konden registreren.

In de komende dagen doet het ambassadepersoneel de andere steigers ook aan waar de vissers aanmeren. De vissers hebben nu een gerust gevoel als ze uitvaren. Het ministerie van Defensie heeft boten op het water en de helikopter wordt ook geregeld gezien door de vissers. Ook de aanwezigheid van de kustwacht geeft de vissers een veilig gevoel, om onbevreesd hun visactiviteiten uit te voeren. Begin mei eisten de vissers veiligheidsgaranties alvorens zij weer zouden uitvaren. Defensieminister Ronni Benschop beloofde toen dat de vissers binnen een week zouden kunnen uitvaren, wat ook is gebeurd.

Vier lichamen van de slachtoffers van de gruwelijke zeeroof op 27, 28 april en 3 mei zijn geborgen. Acht vissers hebben de slachting overleefd, terwijl 12 vissers nog steeds worden vermist. Drie hoofdopdrachtgevers van de slachting zijn aangehouden, twee in Suriname en een in Guyana. Vergelding zou het motief zijn van de gruwel in Surinaamse wateren.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug