Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Guyana belooft jaguars te beschermen

Datum : 27/01/2013
Land : Guyana

Guyana belooft jaguars te beschermen

Guyana heeft zich aangesloten bij een regionale overeenkomst ter bescherming van jaguars. Functionarissen van het Guyanese ministerie van Milieu hebben een overeenkomst getekend met Panthera, een in New York gevestigde milieubeschermingsorganisatie. Panthera wil een 'jaguarcorridor' opzetten.  Dit is een netwerk van paden die jaguarpopulaties vanaf noordelijke Argentinië tot aan Mexico met elkaar moet verbinden.

De jaguar is het nationale dier van Guyana en wordt bijna met uitsterven bedreigd. Met de ondertekening van de overeenkomst voegt Guyana zich bij Colombia en andere landen in Centraal Amerika die reeds steun hebben toegezegd voor de jaguarcorridor. De landen hebben toegzegd om te werken aan het langetermijnbehoud van jaguars, zegt Esteban Payan, regionaal directeur van Panthera's jaguarsprogramma.

Onderzoekers hebben gemeld dat er in de Rupununisavanne van Guyana drie tot vier jaguars zijn per 100 kilometer. Dit betekent volgens deskundigen dat voor het behoud van de jaguar het beschermen van grasvlakten even belangrijk is als behoud van het dichtbegroeide regenwoud.

Bron : The Guardian, De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug