Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guyana en Venezuela herstellen betrekkingen

Datum : 28/09/2015
Land : Guyana

Guyana en Venezuela herstellen betrekkingen

Ondanks een grensconflict hebben Guyana en Venezuela zondag besloten weer ambassadeurs naar elkaars landen te sturen. De presidenten, David Granger en Nicolás Maduro, ontmoetten elkaar in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De spanningen tussen de beide landen liepen dit jaar op toen Venezuela eiste dat Guyana de exploratie naar olie zou stoppen in het betwiste grensgebied. Het conflict gaat terug tot een regeling uit 1899, die Venezuela onjuist noemt. Het gaat om de regio ten westen van de rivier Essequibo, die rijk is aan mineralen . 

Een international tribunaal oordeelde in 1899 dat het gebied deel uitmaakte van Guyana, dat toen een Britse kolonie was. Venezuela accepteert dit oordeel niet en vindt dat het nog steeds onbeslist is tot welk land dit gebied hoort. 

In mei dit jaar zei de Amerikaanse oliereus Exxon Mobil dat er “een aanzienlijke olievondst was gedaan” in de wateren van het betwiste gebied. Het bedrijf had een licentie gekregen van de Guyanese regering. Venezuela eiste stopzetting van de exploratie en beschuldigde Exxon van aanzet tot onenigheid tussen de twee buurlanden. 

In juli riep Venezuela zijn ambassadeur terug en eerder deze maand weigerde het de kandidaat voor het Guyanese ambassadeurschap in Caracas. Afgelopen zondag zei Maduro dat hij per direct een ambassadeur naar Guyana zou sturen en de kandidaat uit Guyana accepteerde. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug