Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Guyana op zwarte lijst witwassen

Datum : 30/11/2013
Land : Guyana

Guyana op zwarte lijst witwassen

Guyana is deze week door de CFATF, de regionale waakhond voor financiële criminaliteit, geplaatst op een zwarte lijst van landen die onvoldoende doen om deze vorm van misdaad krachtig aan te pakken. De sanctie kwam nadat het Guyanese parlement er niet in was geslaagd de aanpassing van de anti-witwaswetgeving goed te keuren bij verstrijking van de deadline van de CFATF op 18 november.

Tijdens een vergadering van de CFATF in Nicaragua in mei dit jaar kreeg Guyana zes jaar extra tijd om zijn wetgeving in orde te maken. De oppositie die de meerderheid heeft in de Nationale Assemblee van Guyana stemde tegen de wetsaanpassing.

De Caricom heeft intussen aangegeven zeer bezorgd te zijn over de sanctie tegen Guyana. Georgetown wordt opgeroepen de problemen in deze zaak zo snel mogelijk op te lossen, omdat deze situatie vervelende effecten kan hebben op de overige lidlanden. In een verklaring zegt het Caricom Bureau van Regeringsleiders "zeer bezorgd" te zijn over de nadelige gevolgen die het besluit van de CFATF kan hebben op de economie van Guyana en in het verlengde daarvan op de economie van de overige Caricom-landen.

Vooral de handel en financiële sector kunnen last ondervinden. In Guyana wordt gevreesd dat vooral geldovermakingen vanuit de Guyanese diaspora en betalingen met credit cards getroffen kunnen worden door stagnaties vanwege strengere controle op herkomst van de middelen.

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug