Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haddad vreest wapenwedloop Latijns Amerika

Datum : 25/10/2018
Land : Brazilië

Haddad vreest wapenwedloop Latijns Amerika

De kandidaat van de Socialistische Arbeiders Partij (PT) voor het Braziliaanse presidentschap, Fernando Haddad, zei dat hij vreest dat er een wapenwedloop zal uitbreken in Latijns Amerika in het geval van een overwinning van de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro bij de verkiezingen van komende zondag.

"Er kan een escalatie van wapens in de regio optreden", zei Haddad op een persconferentie afgelopen dinsdag in Rio de Janeiro, toen hem werd gevraagd naar Bolsonaro’s afwijzing van de regering van Nicolás Maduro in Venezuela.

De opvolger van de gevangengenomen voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva als kandidaat van de PT voegde eraan toe dat de verklaarde vijandigheid van zijn rivaal tegen de huidige Venezolaanse regering hem bang maakt voor de mogelijkheid van een conflict in de regio."Vanwege de vijandigheid die hij naar dit buurland  manifesteert, denk ik dat hij mogelijk de oorlog aan Venezuela kan verklaren.

Haddad zei dat hij een video had ontvangen - waarvan de echtheid overigens nog niet is bevestigd - waarin een van de zonen van Bolsonaro die parlementariër is, in een toespraak verzekert dat een van de eerste maatregelen van extreemrechts in het geval het de verkiezingen wint "is om de Maduro-regering omver te werpen ".

"Het is iets heel serieus, want we moeten niet vergeten dat Brazilië al meer dan 140 jaar geen conflicten heeft met zijn buren," zei hij. De progressieve kandidaat verzekerde verder dat hij ook de mogelijkheid dat Bolsonaro een Amerikaanse militaire basis in Brazilië zou toelaten zorgwekkend vond.

"Het is zorgelijk omdat we niet de traditie hebben om Amerikaanse militaire bases toe te staan op Braziliaans grondgebied en Bolsonaro zei dat de basis van Alcántara (een basis voor ruimtelanceringen vanuit Brazilië) zou worden afgestaan aan de Verenigde Staten," zei hij.

De komst van Bolsonaro aan de macht "zou onze relatie met de buren verzwakken. Brazilië had nooit een imperialistische visie op zijn buren en nam altijd een positie in om samenwerking aan te bieden, zelfs aan buren in crisis", zei hij. "We zouden moeten denken aan hoe we Venezuela kunnen helpen om uit de crisis te komen in plats van aan het kiezen van een kant en het omverwerpen van regeringen," voegde hij eraan toe.

Haddad zei dat hij hoopt dat een mogelijke terugval van de huidige conservatieve golf die Zuid-Amerika overspant, op zondag zal beginnen met zijn overwinning in de presidentsverkiezingen. "We rekenen op de kracht van de democraten om te voorkomen dat het fascisme in het land wordt geïnstalleerd," zei hij.

Bolsonaro kreeg de meeste stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 46% van de stemmen tegen 29% van de stemmen voor Haddad. In de opiniepeilingen voor de tweede ronde op 28 oktober is Bolsonaro de favoriet. Hij zou met 59% van de stemmen halen en Haddad zou 41% halen.

Bron : El Mostrador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug