Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïti: een jaar na orkaan Matthew

Datum : 04/10/2017
Land : Haïti

Haïti: een jaar na orkaan Matthew

Een jaar na orkaan Matthew is Haïti kwetsbaarder dan ooit. In de nacht van 3 op 4 oktober trok Matthew, een orkaan van de vierde categorie, over het zuiden van Haïti en liet een spoor van vernielingen na. Vijfhonderd mensen kwamen om het leven, de oogst was verloren en huizen werden verwoest. Veel kustbewoners raakten hun bron van inkomsten kwijt: vissersboten waren stukgewaaid, netten verdwenen, net als vee en landbouwwerktuigen.

Matthew was de zwaarste orkaan in tien jaar die het Caribische eiland trof. Toch vormden de verloren levens en de twee miljard euro schade geen echte wake-up call voor de landelijke rampenpreventie. Zo vertelt de burgemeester van Roche-à-Bateaux, een plaats aan de Haïtiaanse zuidkust, dat onderzoeken aangeven dat bijvoorbeeld het schoonmaken en onderhouden van de rivierbeddingen schade bij een nieuwe orkaan helpt verminderen. Maar er is nog niets gedaan. “Een eenvoudige regenbui is al voldoende om de hoofdweg die het dorp doorkruist onder water te zetten. Als er opnieuw een zware orkaan passeert is de schade niet te overzien”, zegt de burgemeester. Het dorp van 23.000 inwoners heeft zelf geen middelen om dit probleem aan te pakken en is afhankelijk van hulp door de centrale overheid. Maar de staat richt zich vooral op de grotere plaatsen en steden.

Inwoners van Roche-à-Bateaux die hun woning vorig jaar verloren hebben op het strand hutjes gebouwd van afvalmateriaal. Veel bewoners van de hoofdstad Port-au-Prince hebben na de aardbeving van 2010 hetzelfde gedaan. De hellingen rond de hoofdstad zijn volgebouwd met hutten en hutjes. Het gebrek aan stadsplanning en gedegen woningbouw maakt Haïti extra kwetsbaar.  “In het hele Caribische gebied zien we de dreiging als gevolg van de klimaatverandering”, zegt Youri Chevry, burgemeester van Port-au-Prince, “maar in Haïti lopen we meer risico, als gevolg van ons gedrag”. Na iedere ramp zoeken slachtoffers een plek om te wonen, en dat zijn in toenemende mate berghellingen en ravijnen, waar bij een storm of aardbeving de schade het grootst is. Een vicieuze cirkel. En het orkaanseizoen duurt nog tot eind november.

Bron : AFP (in FranceSoir)
Bookmark and Share


Terug