Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïti heeft nieuwe premier

Datum : 11/04/2012
Land : Haïti

Haïti heeft nieuwe premier

Gisteren heeft de Senaat van Haïti ingestemd met de door president Michel Martelly voorgestelde kandidaat voor het premierschap. Het is de huidige Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Lamothe, die de tweede man van het land wordt.  Zijn voorganger trad al na een paar maanden af.

Het debat in de Senaat duurde vijf uur en werd live uitgezonden op de nationale televisie. Met 19 stemmen voor, drie tegen en een onthouding  werd Lamothe gekozen.  Zijn voordracht gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden voor de definitieve goedkeuring.

De nieuwe premier is verantwoordelijk voor de wederopbouw  ten gevolge van de aardbeving van 2010. He herstel verloopt traag, ondermeer door de onenigheden tussen Martelly en zijn critici in het Parlement. Met de vorige premier, Garry Conille, kon Martelly niet overweg. De 39-jarige Lamothe is een vriend van Martelly. 

Martelly is bijna een jaar aan de macht, maar hij heeft slechts vier maanden een premier gehad. Dit was nadelig voor de pogingen tot wederopbouw en evenmin zette het landen aan de beloofde miljarden aan hulp ook daadwerkelijk te geven. Daarnaast zijn zowel  Martelly als Lamothe en andere officials ervan beschuldigd een dubbele nationaliteit te hebben. Als dit waar is, zouden ze hun functie niet mogen vervullen. Martelly zwaaide vorige maand nog met zijn oude paspoorten om de beschuldigingen te weerleggen. 

Een van Martelly’s grootste critici, senator Steven Benoit, bracht deze bezwaren tegen Lamothe weer naar voren. Volgens hem woonde Lamothe de laatste vijf jaar niet in Haïti en is hij pas begonnen belasting te betalen toen hij voor zijn functie werd genomineerd. “Lamothe is niet verkiesbaar voor het premierschap”, aldus Benoit.

De ratificatie van Lamothe als premier kwam op dezelfde dag dat Cheryl Mills, afgevaardigde van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een bezoek brachtaan Haïti. Hij besprak met Martelly, Lamothe en anderen de komende verkiezingen. Het mandaat van tien senatoren loopt volgende maand af. Ook honderden gemeentelijke posten komen vacant. 

Mills kwam ook om te kijken naar Amerikaanse investeringen in het noorden van het land, waar een industrieel park wordt gebouwd. Een Zuid-Koreaans textielbedrijf moet daar in september de poort openen. Naar verwachting schept het 65.000 banen in de regio.

 
 
Bron : The Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug