Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïti kiest voor VS en tegen Maduro

Datum : 30/01/2019
Land : Haïti

Haïti kiest voor VS en tegen Maduro

Terwijl de meerderheid van de Caricomleden (Caribische Gemeenschap) de kant van de Venezolaanse president Maduro heeft gekozen en zich in vaak felle bewoordingen uitspreekt tegen het standpunt van de Verenigde Staten, heeft Haïti zich aangesloten bij het machtige buurland en het aanblijven van Maduro veroordeeld. Veel Caribische leiders reageren hard op Trumps besluit om parlementsvoorzitter en oppositieleider Juan Guaidó als interim-president te erkennen. Zo beschuldigt de premier van St. Vincent en de Grenadines de Verenigde Staten ervan een staatsgreep te hebben gepleegd, terwijl Antigua en Barbuda de erkenning door de VS als een brutale verandering van regime beschouwen.

De premier van Antigua, Gaston Browne, vertelt aan de Miami Herald dat de meerderheid van de Caricomleden de gebeurtenissen van de laatste dagen als “… een extreem gevaarlijk precedent beschouwen, zonder enige wettige basis, geen grondwettelijke steun, noch steun vanuit het internationaal recht, en kort gezegd is het een belediging van de democratie op het westelijk halfrond.”

Vorige week overlegden de Caribische leiders tijdens een telefonische vergadering, waarbij één land opvallend afwezig was: Haïti. Desgevraagd zei de Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Edmond Bocchit, dat zijn land blijft instemmen met de Verklaring die de OAS, de organisatie van Amerikaanse Staten, op 10 januari uitbracht, waarin de organisatie de installatie van president Maduro veroordeelde. Opmerkelijk dat de jarenlange bondgenoot van Venezuela nu zo gemakkelijk de andere kant kiest. “Arm Haïti”, zegt Ralph Gonzalves, premier van St. Vincent en de Grenadines, tegen de Miami Herald. “Ze kunnen niet op tegen de druk. De huidige president van Haïti hunkert naar bescherming van de Verenigde Staten. Dat is alles. De man werd volkomen onvoorbereid president.”

Gaston Browne vindt de verklaring van de Caricom nog te timide en is van mening dat de groep zich in hardere bewoordingen had moeten uitspreken. Volgens hem wordt de houding van veel Caribische landen ingegeven door angst. “Maar angst moet niet zwaarder wegen dan principes. Als kleine eilandstaten moeten we principieel blijven en principes als non-interventie en soevereiniteit blijven verdedigen. … Als we de machtige landen blijven steunen en hun gang laten gaan, wordt de cirkel niet doorbroken.”

Afgelopen maandag bezocht een delegatie van de Caricom het hoofdkwartier van de OAS om de situatie in Venezuela te bespreken. De delegatie sprak haar zorg uit over de situatie en drong er bij de OAS op aan dat het nooit te laat is voor een dialoog met de verschillende partijen.

Bron : The Miami Herald, Caricom website
Bookmark and Share


Terug