Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïti richt leger op na twintig jaar zonder

Datum : 13/07/2017
Land : Haïti

Haïti richt leger op na twintig jaar zonder

De regering van Haïti is een campagne begonnen om weer een leger op te richten, nadat dit ruim twintig jaar geleden is ontbonden.

Er moeten ongeveer 500 mannelijke en vrouwelijke recruten worden geworden voor hulp bij natuurrampen en voor grenscontroles. De rekrutering komt na een aankondiging van de missie van de Verenigde Naties dat ze in oktober uit Haïti vertrekt. Critici zeggen dat het kleine budget van het land beter besteed kan worden aan de nationale politie van zo’n 15.000 officieren.

Volgens een verklaring van het ministerie van Defensie staat rekrutering open voor mannen en vrouwen tussen de 18 en 25 jaar, die hun diploma van de middelbare school hebben gehaald. De Veiligheidraad van de VN heeft er in april mee ingestemd dat de ‘blauwhelmen’ vertrekken en er alleen een kleine politiemacht aanwezig blijft om de politie van Haïti te ondersteunen.

Het vertrek heeft de discussie over een leger aangezwengeld. Veel politici zijn voorstander omdat het banen kan opleveren voor jongeren. Maar critici menen dat een leger snel gepolitiseerd kan raken en een wapen kan worden in de handen van degene die president of premier is.

In de geschiedenis van Haïti is het leger door autoritaire presidenten vaak ingezet om politieke tegenstanders tot zwijgen te brengen. Tijdens de 29-jarige familiedynastie van Francois “Papa Doc” Duvalier in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het leger opzij gezet en vervangen door de Tonton Macoutes, een gevreesd privé leger dat bekend stond om zijn wreedheden.

Maar toen de zoon van Duvalier, Jean Claude, werd afgezet en in 1986 naar Frankrijk vluchtte, bleef het hoge commando van het leger intact. Het stond bekend om de repressieve tactieken en was bemand met aanhangers van Duvalier.

Nadat de eerste democratisch gekozen president, Jean-Bertrand Aristide, tijdens een militaire coup in 1991 was afgezet, begingen soldaten en paramilitairen talloze wreedheden. Naar schatting hebben ze vierduizend mensen vermoord in een tijdspanne van drie jaar.

De huidige leiders van het land betogen dat het nieuwe leger andere soorten van militaire plichten zal krijgen, zoals het leveren van hulp bij natuurrampen en de bestrijding van smokkel. Veel internationale donoren tonen zich weinig enthousiast, nadat ze miljarden dollars hebben gepompt in de ontwikkeling van de Nationale Politie, die nu 15.000 getrainde leden telt.

.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug