Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïti vraagt expats om terug te keren

Datum : 14/05/2010

HAÏTI - De Haïtiaanse autoriteiten vragen Haïtianen in het buitenland om terug te keren en te helpen met de wederopbouw van het land, na de verwoestende aardbeving van 12 januari. De Haïtiaanse diaspora antwoordde direct na de ramp "massaal en spontaan", volgens minister Edwin Paraiso, die gaat over Haïtianen in het buitenland. Duizenden professionals kwamen terug naar hun vaderland om te helpen.
De Haïtiaanse overheid hoopt dat er nog meer expats terugkomen om te helpen. "We vragen goed opgeleide Haïtianen in het buitenland om terug te keren, want er is gebrek aan professionals", zei hij deze week in Parijs, bij de start van een rondreis door Europa.
Het doel van zijn bezoek aan Europa is het mobiliseren van Haïtianen in het buitenland. Haïti biedt hen goede salarissen, huisvesting en transport, zei Paraison. "We weten dat mensen in het buitenland gewend zijn geraakt aan een bepaalde levensstandaard, dus we willen hen daarin zoveel mogelijk tegemoet komen." De regering heeft ook een bewustwordingscampagne in eigen land gelanceerd, om te voorkomen dat de Haïtianen thuis het gevoel krijgen dat ze vervangen worden door expats.
"Er bestaan wat gevoelens van wrok, maar we kunnen niet om het feit heen dat er mensen nodig zijn om de plaatsen op te vullen van degenen die zijn omgekomen bij de aardbeving", zei Paraison. Hij noemde Parijs de "hoofdstad van de Haïtiaanse diaspora in Europa" en sprak met Haïtianen in Frankrijk en de Franse minister van Immigratie, Eric Besson. Paraison sprak ook met verschillende kerkelijke groeperingen. Op het programma staan verder ontmoetingen met Haïtianen in Spanje en Zwitserland en een diasporaconferentie in Barcelona.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug