Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïti zet activiteiten Oxfam stop

Datum : 23/02/2018
Land : Haïti

Haïti zet activiteiten Oxfam stop

Haïti heeft alle activiteiten van de Britse tak van Oxfam stopgezet vanwege haar onderzoek naar seksueel wangedrag door haar medewerkers in het land na de verwoestende aardbeving van 2010.

Minister Aviol Fleurant van Planning en Buitenlandse Hulp verklaarde dat Oxfam een “ernstige fout” gemaakt had door de autoriteiten niet te informeren over de aanklacht. Een beslissing over het al dan niet voortzetten van de activiteiten van de organisatie in het land wordt over ongeveer twee maanden verwacht, voegde hij eraan toe. 

Oxfam geeft ondertussen aan dat het haar wereldwijde beleid met betrekking tot het gedrag van medewerkers wil uitbreiden en aanscherpen. Volgens een persbericht hebben hooggeplaatste functionarissen van Oxfam donderdag een ontmoeting met regeringsvertegenwoordigers gehad en is de organisatie bereid mee te werken aan het onderzoek. 

Medewerkers van de Oxfam-afdelingen uit Italië, Spanje en Quebec zullen hun projectactiviteiten in het land blijven uitvoeren, maar verwacht werd dat het opschorten van de activiteiten van de Britse tak “ernstige gevolgen” voor de uitvoering van het werk zal hebben. 

Oxfam-UK herhaalde bij monde van haar directeur Mark Goldring een eerdere verontschuldiging aan het Haïtiaanse volk. Goldring bood eerder deze week al aan Britse parlementariërs zijn excuses aan voor de schade die het volk van Haïti geleden heeft en voor de bredere gevolgen voor de activiteiten van hulpverleners in het algemeen. 

Zeven Oxfam-medewerkers waren in 2011 al vertrokken na een intern onderzoek van hun werkgever naar aanleiding van berichten van het gebruik maken van betaalde prostituees terwijl zij in het buitenland werkzaam waren. Oxfam ontkende dat het de affaire in de doofpot heeft willen stoppen. Inmiddels wordt de zaak ook onderzocht door de Britse Liefdadigheidscommissie. 

Volgens directeur Goldring zijn er inmiddels 26 meer of minder recente berichten van seksueel wangedrag gerapporteerd waarbij Oxfam-medewerkers betrokken zouden zijn geweest, waarvan 16 uit het buitenland.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug