Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse choleraslachtoffers dreigen VN met aanklacht

Datum : 09/05/2013

Haïtiaanse choleraslachtoffers dreigen VN met aanklacht

Slachtoffers van de cholera-epidemie in Haïti dreigen de VN aan te klagen wegens nalatigheid. Dit zou geleid hebben tot besmetting van het water met cholera, met de epidemie tot gevolg. Slachtoffers hebben de VN een deadline van 60 dagen gegeven om te onderhandelen over een schadevergoeding, excuses aan te bieden en een grotere inspanning te doen om de sanitaire voorzieningen te verbeteren. Doet de VN dit niet, dan volgt een aanklacht.

De cholera-epidemie in Haïti begon in 2010 dichtbij een kamp van VN soldaten. In het VN kamp waren ook soldaten uit Nepal gehuisvest, waar cholera voorkomt. De cholerabacterie zou van het kamp in een van de grootste rivieren van Haïti terecht zijn gekomen. Een cholera-expert van de VN geeft aan dat deze beschuldiging ‘hoogstwaarschijnlijk’ klopt.

Een mensenrechtenorganisatie uit Boston kondigde de deadline woensdag aan in reactie op een brief van de VN. In februari beriep de VN zich hierin op legale immuniteit en ontkende verantwoordelijk te zijn voor de cholera-epidemie waaraan sinds oktober 2010 meer dan 7.750 mensen overleden.

De organisatie zal bij een aanklacht minimaal 100.000 dollar eisen voor elke familie van dodelijke slachtoffers en daarnaast 50.000 dollar voor elke cholera overlevende. 8.000 Haïtianen zijn bereid om zich aan te sluiten bij een eventuele aanklacht. 

Bron : BBC, ABC News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug