Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse choleraslachtoffers klagen VN aan

Datum : 10/10/2013
Land : Haïti

Haïtiaanse choleraslachtoffers klagen VN aan

Advocaten van de slachtoffers van de cholera-epidemie in Haïti in oktober 2010 dienden woensdag bij een rechtbank in New York een aanklacht in tegen de Verenigde Naties voor nalatigheid. De advocaten beweren dat een vredesmissie van de VN cholera introduceerde in Haïti, waar de ziekte al meer dan honderd jaar niet voorkwam. De epidemie die ontstond, eiste meer dan 8300 levens. Er wordt nu financiële compensatie geëist voor elk dodelijk slachtoffer en elke persoon die besmet werd met cholera. 

Onderzoeken wijzen sterk naar rioolwater dat in de rivier Artibonito liep als oorsprong van de epidemie. Het rioolwater was afkomstig van een VN vredesmissiekamp van soldaten uit Nepal, waar cholera voorkomt. Cholera-expert Danielle Lantagne, ooit werkzaam voor de VN, noemde het VN kamp de “meest waarschijnlijke” oorsprong van de epidemie. Haïti, dat in januari van hetzelfde jaar werd getroffen door een aardbeving met meer dan 300.000 doden als gevolg, werd overweldigd door de epidemie, die zich door de slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden in het land razendsnel verspreidde. 

In februari gaf een woordvoerder van Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-moon aan dat het verzoek om schadevergoeding “niet ontvankelijk” is onder een verdrag uit 1947 dat de VN immuniteit voor haar daden verleent.

Bron : BBC Mundo, La Razon
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug