Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse gevangenisbewaarders berecht voor massamoord

Datum : 20/12/2011
Land : Haïti

Haïtiaanse gevangenisbewaarders berecht voor massamoord

De advocaten van 13 politieagenten die worden verdacht van het vermoorden van gevangenen tijdens een rel, hebben woensdag gesteld dat de gevangenen elkaar neergeschoten hebben.

De rechtszaak loopt tegen het einde en de verdediging van meer dan 20 advocaten stelde dat de verdachten slechts de celblokken in de gevangenis Les Cayes inkwamen om de orde te herstellen in een al bloedige situatie na de aardbeving van 2010. Advocaat Pierre Thomas St. Fort verwees naar het feit dat de verdachten maatschappelijke dienaars zijn en slechts hun werk deden onder moeilijke omstandigheden. Buiten de 13 verdachten zijn er nog 21 andere verdachten die worden berecht, zij het in afwezigheid omdat zij de benen namen na het incident.

Alle verdachten worden beschuldigd van het vermoorden van tenminste 10 gevangenen, terwijl de Verenigde Naties zelfs denkt dat er ook nog lijken zijn weggehaald. Tientallen gevangenen raakten gewond. De rellen begonnen toen zo’n 400 gevangenen probeerden te ontsnappen in verband met het instortingsgevaar bij de naschokken van de aardbeving.

De hoofdaanklager in deze zaak, Jean-Marie Salomon, stelde dat het goed zou zijn voor de mensenrechtensituatie in Haïti als de politie voor deze moorden verantwoordelijk wordt gehouden. Rechter Ezekiel Vaval zei dit weekend naar New York te reizen om de uitspraak te schrijven. Dit in verband met verschillende dreigementen aan zijn adres over de afhandeling van de zaak. De uitspraak zal vervolgens in januari bekend gemaakt worden.

 

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug