Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse parlement stuurt premier naar huis

Datum : 20/03/2019
Land : Haïti

Haïtiaanse parlement stuurt premier naar huis

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het liep gisteren toch net iets anders dan verwacht. Al een aantal weken was het duidelijk dat er een harde strijd woedde tussen president Jovenel Moïse en zijn eerste minister, Jean-Henry Céant. Iedereen hield er rekening mee dat de president zijn premier zou ontslaan, maar dat heeft hij niet hoeven doen. Gisteren stuurde de kamer van de gedelegeerden (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer) de premier naar huis. Er was nauwelijks discussie nodig voordat de voorzitter van de Kamer een motie van wantrouwen in stemming bracht die bijna unaniem werd aangenomen. Slechts drie leden onthielden zich van stemming, de andere 93 stemden vóór.

Jean-Henry Céant noch zijn ministers waren hierbij aanwezig. Die bevonden zich namelijk in een andere zaal in het regeringsgebouw, waar zij wachtten op een ontmoeting met de leden van de Senaat. De senatoren toonden zich zeer verrast toen zij bij aankomst geconfronteerd werden met het bericht dat de gedelegeerden zojuist het kabinet naar huis gestuurd hadden. De Kamer heeft een coup gepleegd.

President Jovenel Moïse heeft verklaard “kennis genomen” te hebben van het feit dat de gedelegeerden het vertrouwen in de premier hebben opgezegd. Hij heeft aangegeven op zoek te gaan naar een nieuwe premier. Céant is exact zes maanden aan de leiding geweest. In augustus was hij de opvolger van Jack Guy Lafontant, die het veld moest ruimen na de onrust in juli. Ook nu vormden de onrust en de gewelddadige demonstraties van de afgelopen maand een belangrijke reden voor het wantrouwen vanuit de Kamer. Céant werd onder andere verweten niets gedaan te hebben om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren.

Céant lijkt zich nog niet direct bij zijn vertrek neer te leggen. Hij heeft niet de gelegenheid gehad zich tegenover de gedelegeerden te verdedigen, en hij had hen laten weten dat hij op het gewraakte tijdstip bij de Senaat moest zijn. In de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste zegt hij nog in functie te zijn. Hij beschuldigt de gedelegeerden van ongrondwettelijk gedrag. Hij erkent dat er problemen zijn tussen hem en de president, maar “ik ben geen ja-knikkende premier. Ik heb hem altijd mijn eigen mening gegeven.” Hij zegt door te willen gaan, onder meer om het dossier Petrocaribe (waarin voorgaande regeringen én de huidige president van corruptie beschuldigd worden) tot een goed einde te brengen. Ook een aantal senatoren hebben protest aangetekend tegen de gang van zaken.

Wat betekent het voor Haïti?  Niet uit te sluiten is een opnieuw oplaaien van de demonstraties, want voor de bevolking blijft alles hetzelfde: stijgende prijzen, gebrek aan brandstof en elektriciteit, en daarbovenop een voortdurende droogte die de landbouw hard treft en het gebrek aan voedsel alleen maar groter maakt.

Bron : Miami Herald, Le Nouvelliste
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug