Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse president bezoekt Frankrijk en Brussel

Datum : 13/12/2017
Land : Haïti

Haïtiaanse president bezoekt Frankrijk en Brussel

Ruim een half jaar na zijn installatie als president van Haïti brengt Jovenel Moïse een eerste bezoek aan Europa, waar zijn deelname aan de One Planet Summit, de klimaattop in Parijs, een mooie aanleiding vormt om ook de Franse president Macron te ontmoeten.

Beiden spraken elkaar dinsdag een half uur onder twee ogen, waarna zij een verklaring naar de pers aflegden. Macron benadrukte hierin dat Frankrijk de samenwerking met Haïti, als een van de focuslanden van het Franse buitenlandse beleid, zal voortzetten en eerder gemaakte afspraken rond de toezegging van fondsen zal nakomen, zoals een bedrag van vijftig miljoen euro voor onderwijs.

In het kader van de klimaattop verklaarde Macron dat zijn land 30 miljoen euro ter beschikking stelt voor het onderhoud van stroomgebieden in Haïti, kwetsbare gebieden waar rivieren als gevolg van hevige regenval vaak allesverwoestend naar beneden storten. Op zijn beurt zei Moïse dat Frankrijk op Haïti kan rekenen waar het gaat om klimaatmaatregelen. Het land, dat vanaf januari 2018 het voorzitterschap van de Caricom, de Caribische Gemeenschap, op zich neemt, zal ook andere Franstalige (ei-)landen, zoals Martinique en Guadeloupe hierbij betrekken.

Of de beide presidenten ook gesproken hebben over de “onafhankelijkheidsschuld” is onbekend. De Franse krant Le Nouvelliste heeft de vraag gesteld, maar er geen antwoord op gekregen…

Teleurgesteld waren een groot aantal Haïtianen die in Frankrijk wonen en soms een lange reis hadden ondernomen om de avond tevoren hun president te kunnen ontmoeten. Moïse was door de hevige sneeuwval gedwongen geweest om in Londen te overnachten. “Ik was benieuwd wat hij ons te vertellen had. Ik lees op internet wat hij doet met zijn ‘Caravane’ (prestigieus programma om de grootschalige landbouw op te krikken)”, zei een vrouw, vergezeld van haar twee kinderen. “Het is jammer dat hij vastzit in Londen”, zei een jonge student, “ik kom helemaal uit Straatsburg, alleen om hem te ontmoeten. Ik heb veel vragen over zijn strijd tegen de corruptie.”

Vanuit Parijs reist Moïse woensdag naar Brussel voor ontmoetingen met EU-vertegenwoordigers en de Belgische overheid.  Donderdag wordt het bezoek afgesloten met een ontmoeting met het koninklijk paar van België.

 

Bron : Le Nouvelliste, Elysée.fr (twitter)
Bookmark and Share


Terug