Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Haïtianen herdenken allesverwoestende aardbeving

Datum : 13/01/2014
Land : Haïti

Haïtianen herdenken allesverwoestende aardbeving

De inwoners van Haïti hebben gisteren de ruim 250.00 slachtoffers van de allesverwoestende aardbeving van vier jaar geleden herdacht. In veel kerken verspreid over het Caribische eiland werd er gedurende speciale diensten gerouwd om de overledenen. 

De aardbeving had een kracht van 7 op de schaal van Richter en het epicentrum lag net buiten de hoofdstad Port-Au-Prince. Naast de 250.000 slachtoffers raakten ook 1.5 miljoen Haïtianen dakloos als gevolg van de aardbeving. Momenteel woont zo’n 10 procent van die mensen, ongeveer 150.000, nog altijd in tijdelijke nederzettingen. Sinds de aardbeving wordt het land ook geplaagd door een cholera-epidemie, landverschuivingen, toenemende criminaliteit en enkele zware orkanen. 

Haïti, het armste land van het Westelijk Halfrond, worstelt dan ook nog altijd met de wederopbouw van met name belangrijke infrastructuur. De president van Haïti, Michel Martelly, vraagt zich ondertussen af waar het geld van donororganisaties en hulp biedende overheden is gebleven. Volgens Martelly is pas één derde van het geschonken geld binnen. “Het meeste geld is door ngo’s gebruikt voor noodhulpoperaties, niet voor de wederopbouw van Haïti”, verklaarde Martelly in 2013. 

In de afgelopen maanden zijn veel Haïtianen echter de straat opgegaan om het aftreden van Martelly te eisen. De inwoners beschuldigen Martelly van corruptie en vinden dat hij te weinig doet om het land opnieuw op te bouwen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug