Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

'Hamerhaai zwemt op zij om energie te sparen'

Datum : 07/08/2016
Land : Belize

'Hamerhaai zwemt op zij om energie te sparen'

Hamerhaaien zwemmen afwisselend op hun zij om energie te besparen. Dat concluderen onderzoekers in hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Een internationaal team van wetenschappers observeerde de bedreigde diersoort in Australië, Belize en de Bahamas. Tijdens het onderzoek dachten de wetenschappers dat een van de geobserveerde haaien ziek was, maar na betere bestudering kwamen ze tot de conclusie dat het dier volgens een patroon afwisselend op de ene en de andere zij zwom. 

Met behulp van onderwatercamera's en versnellingsmeters werd duidelijk dat de hamerhaaien zo'n 90 procent van de tijd op hun zij zwemmen in een hoek van vijftig tot zeventig graden. Hierbij gebruiken ze hun grote vin om voldoende steun te genereren. De hamerhaaien sparen zo'n 10 procent van hun energie in verhouding tot 'rechtop' zwemmen. Volgens de wetenschappers zijn de bevindingen uniek. "Dit toont aan hoe weinig we nog weten over wat er gebeurt in de oceaan", aldus ecoloog Adam Barnett.

Hamerhaaien komen voor in alle subtropische en tropische oceanen. De hamerhaai is een bedreigde diersoort, onder andere door overbevissing van de leefgebieden van het dier.

Bron : Nature, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug