Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Handtekeningenactie voor Yasuní

Datum : 25/08/2013
Land : Ecuador

Handtekeningenactie voor Yasuní

In Ecuador is de natuurbehoudlobby een handtekeningenactie begonnen als laatste redmiddel tegen het besluit van Correa om te gaan boren naar olie in het Nationaal Park Yasuní. De grondwet schrijft voor dat als de actievoerders meer dan een half miljoen handtekeningen ophalen, er een referendum plaats moet vinden over het toelaten van buitenlandse oliebedrijven in de Yasuní. 

Recente peilingen in lokale media geven aan een dat kleine meerderheid, 56 procent, van de inwoners van het Andesland het besluit van Correa steunt. Deze legt de kritiek vanuit de hoek van natuurbeschermers naast zich neer. “Naïevelingen, dat zijn jullie. Ons armoedeprobleem bedreigt de natuur meer dan de olie-industrie. Beschermen we 100 procent van de Yasuní en doen we niets aan de armoede? Of, beschermen we 99 procent en besteden we 18 miljard U$ dollar aan de aanpak van armoede?” 

In de bodem van de Yasuní, een gebied in de Amazone met een uitzonderlijk hoge biodiversiteit, ligt een enorme voorraad ruwe olie. In het Yasuní-initiatief stelt Ecuador voor om die olie in de grond te laten zitten op voorwaarde dat de internationale gemeenschap minimaal de helft van de misgelopen olie-inkomsten in een ontwikkelingsfonds zou storten. Zo zou het initiatief twee vliegen in een klap slaan; de wereld zou tevreden zijn met het behoud van een stukje Amazone, Ecuador zou haar schuldenlast en sociale problematiek kunnen aanpakken dankzij het fonds.

Bron : The Guardian, La Hora, El Comercio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug