Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Harlem steunt Venezuela

Datum : 28/09/2018
Land : Venezuela

Harlem steunt Venezuela

Nadat de Venezolaanse leider Nicolás Maduro en zijn Cubaanse collega Miguel Díaz-Canal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bijgewoond hadden, verrasten de twee de wereld met een bezoek aan de Riverside Baptist Church in Harlem.

Beide regeringsleiders mochten het woord voeren bij een solidariteitsbijeenkomst in de kerk die bekend staat als vooruitstrevend. Maduro werd hier in het noorden van Manhattan door de 2.000 vooral zwarte en Latino-aanwezigen beduidend enthousiaster begroet dan in de grote vergaderzaal van de VN in het zuidelijke stadsdeel.

Hoewel Maduro zich vooraf bezorgd had getoond voor zijn veiligheid bij een bezoek aan de Verenigde Staten, had hij op het laatste moment toch besloten “om de waarheid over het Venezolaanse volk aan de VN te gaan vertellen, maar ook om de historische kathedraal in Harlem weer te bezoeken”.

Behalve enthousiaste reacties van zijn Cubaanse partner en de mensen in Harlem ontving Maduro in New York ook steun van onder meer de Boliviaanse president Evo Morales, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Geng Shuang en de Salvadoraanse leider Salvador Sánchez Ceren, naast steunbetuigingen van Rusland en Iran. Deze waren vooral gericht tegen inmenging van buiten en veroordeelden de sancties tegen het bewind van Maduro. De Amerikaanse regeringsleider Donald Trump kondigde echter verdere sancties tegen Venezuela aan en mogelijke steun aan een militaire opstand in het land.

Ondertussen waren Washingtons bondgenoten druk bezig Maduro verder te isoleren. Vertegenwoordigers van Argentinië, Canada, Chili, Colombia, Paraguay en Peru overhandigden een formeel verzoek aan het Internationaal Strafhof om onderzoek naar mensenrechtenschendingen door de Venezolaanse regering te doen, waaronder moord en marteling. Hun verzoek werd vergezeld door een rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Venezuela deed dit rapport af als ‘propaganda’ en ‘een groteske mediafarce’.

Toch is het opvallend dat de elf andere leden van de Lima-groep, een groep Amerikaanse landen die een vreedzame oplossing nastreeft van de crisis in Venezuela, de verklaring voor het Strafhof niet ondertekend hebben.

Bron : Venezuela Analysis
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug